Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Brouwerij Dilewyns in Dendermonde | Vicaris bier

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Brouwerij Dilewyns

Brouwerij Dilewyns is een bierbrouwerij uit Dendermonde (België) die is opgericht in 1999. Deze brouwerij heeft 3 bieren in het assortiment.

Verschillende Vicaris bieren van Dilewyns
Vicaris logo
Vicaris Tripel

Gegevens brouwerij

Voorzieningen brouwerij

 • Ketels te huur

 • Proeflokaal

 • Restaurant

 • Rondleiding

 • Winkel

Biermerken van Brouwerij Dilewyns

Brouwerij Dilewyns heeft 3 bieren in het assortiment. Ontbreekt er een bier van deze brouwerij?

Voeg nu een bier toe van Brouwerij Dilewyns!
 • Vicaris Generaal - Amber - 8,8%

  Een licht-zoete karamel smaak met een milde bitterheid. 

 • Vicaris Winter - Winter - 10%

  Vicaris Winter 10° is een stevig roodbruin bier met tonen van lichtegebrande mout en een hint van chocolade. Het heeft een zachte en licht bittere afdronk.

 • Vicaris Tripel - Tripel - 8,5%

  Niet uitgesproken bitter en niet overdreven zoet met een rijke hop- en moutsmaak wat zorgt voor een heerlijke afdronk.

  Achtergrond informatie

  Lees ook

  Brouwen in het bloed

  Als afstammeling van een brouwersfamilie zit het brouwen in het bloed. De brouwerij van zijn overgrootouders is opgericht in 1875. De olieslagerij gelegen aan de toenmalige Dorpstraat, nu de Dr. Haekstraat, rechttegenover het Hof Ter Geesten werd omgebouwd tot een bierbrouwerij door Anna-Coletta Wauman. De echtgenote van Ridder Raymond de Waepenaert (+1873) en moeder van 11 kinderen.

  Bij de start stond Prosper de Waepenaert als oudste aan het hoofd van de brouwerij en later nam zijn broer Octaaf de leiding over en dit tot 1943. Zij waren de kinderen uit het huwelijk van Gustaaf Rubbens en Caroline de Waepenaert, zuster van Raymond en Octaaf de Waepenaert.

  Tijdens de twee wereldoorlogen zijn de koperen ketels opgeist en verwijderd, wat ook het einde betekende van de brouwerij. De laatste brouwers waren de broers van de grootmoeder van de huidige oprichter.

  Na 60 jaar weer brouwen bij de familie

  Door het nodige studiewerk en met de hulp van ingewijden in de brouwwereld zag Anne-Cathérine Dilewyns de mogelijkheid het brouwen na bijna 60 jaar weer voort te zetten. Na het aanschaffen van de nodige materialen en grondstoffen is het eerste brouwsel (blond type Tripel) gebrouwen op 11 december 1999, met succes en er volgde nog meer…

  Het vele experimenteren met verschillende gisten, mouten en hop bracht mij vrij snel tot een schitterend resultaat. De Vicaris was geboren.

  Eigenlijk niet commerciëel

  Het was eigenlijk niet de bedoeling de huisgebrouwde bieren te verkopen maar door de aanhoudende vraag van familie en kennissen om bier te kunnen kopen, heb ik besloten om met mijn recept naar de Proefbrouwerij te stappen om er deze onder licentie te laten brouwen. Dhr. Dirk Naudts heeft dit vakkundig en liefdevol gebrouwen met een schitterend resultaat.

  Hierdoor werden de plannen van Dilewyns voor de oprichting van een eigen officiële brouwerij concreet. In Dendermonde op het industrieterrein Hoogveld, Vlassenhout 5, werd hiervoor een grond met gebouw aangekocht waar de brouwerij zal verrijzen.

  Brouwerij

  Als alles volgens plan verloopt, zal de brouwerij tegen eind oktober 2010 operationeel zijn. De brouwinstallatie zal een capaciteit van 25 HL per brouwsel hebben en gemikt op een omzet van 1000 HL voor het eerste jaar. De installatie is dusdanig dat al snel 15000 HL per jaar gebrouwen kan worden, wat nog veel ruimte geeft bij een sterk stijgende vraag, aldus Anne-Cathérine Dilewyns, die in een eerste fase samen met haar vader Vincent de brouwerij zal runnen, van het brouwen tot de administratie.

  Export

  Naast de opstart van de eigen brouwerij wordt ook al gestart met de export van de Vicarisbieren. In het begin zullen ze dit hoofdzakelijk op Nederland en de Verenigde Staten van Amerika richten. Bovendien wordt het assortiment uitgebreid met een vijfde bier dat een lichtere versie van Vicaris Tripel moet worden.

  Brouwerij Dilewyns in het nieuws

  • Mitra bier van het jaar 2021 Vicaris Tripel

   Mitra Bier van het Jaar 2021 bekendgemaakt

   Het Mitra Bier van het Jaar 2020 is bekendgemaakt! Ook afgelopen jaar kon er maandelijks gestemd worden op een ander speciaalbier. Het bier dat de meeste 'ja-stemmen' kreeg is verkozen tot het bier van het jaar. 

  • ABT bier van de maand: Vicaris Winter

   ABT bier van de maand: Vicaris Winter

   Het bier Vicaris Winter is in december 2014 het ABT Bier van de maand van de Alliantie van Bier Tapperijen.

   Het bier heeft een alcoholpercentage van 10%, is roodbruin van kleur en wordt gebrouwen door de Belgische Brouwerij Dilewyns. Je kunt Vicaris Winter de hele maand proeven bij de leden van Alliantie van Bier Tapperijen.

  Cookie instellingen