Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bierbrouwerij Vermeersen

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bierbrouwerij Vermeersen

Bierbrouwerij Vermeersen is een bierbrouwerij uit Hulst (Nederland) die is opgericht in 1989. Deze brouwerij heeft 1 bier in het assortiment.

Brouwerij Vermeersen header
drie bier
Bierbrouwerij Vermeersen logo

Gegevens brouwerij

Voorzieningen brouwerij

 • Ketels te huur

 • Proeflokaal

 • Restaurant

 • Rondleiding

 • Winkel

Biermerken van Bierbrouwerij Vermeersen

Bierbrouwerij Vermeersen heeft 1 bier in het assortiment. Ontbreekt er een bier van deze brouwerij?

Voeg nu een bier toe van Bierbrouwerij Vermeersen!
 • Drie - Blond - 8%

  Drie heeft een frisse smaak. Het bevat tonen van citrusfruit.

  Achtergrond informatie

    Weer een brouwerij na lange tijd in Hulst

  Nadat de laatste brouwerij in Hulst, Brouwerij de Halve Maan in 1972 was gesloopt is pas in 1989 weer begonnen met de bouw van een nieuwe brouwerij, deze keer net buiten de vesting. De laatste brouwer/eigenaar, Emiel Wauters, gaf hiertoe de aanzet en gaf toestemming voor het gebruik van de naam. Aan het begin van de Absdaalseweg, even buiten de Gentse Poort, is een graanpakhuis uit de negentiende eeuw omgebouwd tot bierbrouwerij. Achter dit pand lag vroeger het station van Hulst waarvan een overgebleven gedeelte werd aangekocht om er een proeflokaal in te vestigen.

  De drijvende krachten achter dit initiatief waren toen Geert de Smet en Paul Vermeersen. Laatstgenoemde was eigenaar van de gelijknamige drankengroothandel. Geert de Smet, brouwingenieur en bijna tien jaar werkzaan geweest bij Interbrew. Het was hierdoor dat Geert de Smet die de brouwinstallatie met veel verstand van zaken bijeenkocht uit recentelijk gesloten vestigingen van Interbrew. Zo zijn de brouwketels bijvoorbeeld afkomstig van Brouwerij Artois in Leuven en de voormalige Brouwerij Martinas in Merchtem.

  Verbouwing

  In 1993 is Geert de Smet gestopt als brouwer en ging zich bezig houden met de marketing van zijn bier en liet het brouwen over aan Chris Wisse die met succes een brouwopleiding in Gent volgde en sinds 1989 in dienst was bij Huisbrouwerij Domus in Leuven. Vanaf 1 januari 1993 moest hij in vier weken tijd de brouwerij naar zijn hand zetten en een goed product massaal in de markt zetten wat er weer de oorzaak van was dat één en ander niet naar wens verliep.

  Gedurende de winter van 1993/1994 lag de produktie stil. Een grondige verbouwing, met onder andere een nieuwe afvullijn, werd maart 1994 afgesloten. Geert de Smet trok zich terug en nam vervolgens de roerstok bij Brouwerij Bios van Steenberge ter hand.

  Na de heropening In 1994 werd ook de naam van de brouwerij gewijzigd van Zeeuwsch-Vlaamsche Bier Brouwerij B.V. in Brouwerij de Halve Maan B.V. Om herhaling van infectieproblemen te voorkomen werd er gebotteld bij Brouwerij de Smedt in Opwijk (België) totdat de eigen bottelarij in gebruik kon worden genomen.

  Lees ook

  Nieuw leven

  Glas Bier van de Halve Maan Brouwerij op station Vlissingen Eind 1996 zag het er even naar uit dat de brouwerij wegens financiële problemen haar poorten zou moeten sluiten. Brouwer Chris Wisse koos hierdoor eieren voor zijn geld en verliet de brouwerij per 1 november 1996. Met ingang van 1 februari 1997 werden de activiteiten van Drankenhandel Vermeersen afgestoten. Hierdoor kreeg de familie Vermeersen de handen vrij om de brouwerij nieuw leven in te blazen. John Vermeersen (1968) ging zich concentreren op de eigen specialiteiten. Hij liep een poosje mee met de brouwers van het bedrijf en volgde cursussen. Zo leerde hij het vak. "De inrichting van de brouwerij is verticaal", legt hij uit. "De grondstoffen liggen op zolder en zakken geleidelijk naar beneden." Het brouwproces van elk bier begint met mout, een soort gerst. Daarna komt er een hele reeks aan machines en ketels met klinkende namen aan te pas. In maart 1997 werden dan ook de brouwactiviteiten hervat waar Henk Fitters de nieuwe brouwmeester was die later opgevolgd werd door Mark Knops.

  Het al eerder aangekochte oude stationsgebouw achter de brouwerij werd in 2001 geopend als ontvangstruimte en proeflokaal.

  Naamswijziging Brouwerij Vermeersen

  Brouwerij De Halve Maan Hulst In december 2016 is in samenspraak met Brouwerij de Halve Maan in Brugge besloten om de naam te wijzigen. Brouwerij de Halve Maan te Hulst gaat verder onder de naam Bierbrouwerij Vermeersen.

  De laatste jaren is de brouwerij betrokken geweest bij de ontwikkeling van een aantal brouwerijprojecten in Afrika. In Hulst is de brouwerij vanaf 2010 gemoderniseerd met een nieuwe energiezuinige bottelarij, stoomketel en een uitbreiding van het brouwhuis. Brouwerij Vermeersen was de eerste craft brouwerij in Nederland die een Meura Micro filter aanschafte die toegang geeft tot een filtratie techniek die daarvoor enkel was voorbehouden aan enkele zeer grote brouwerijen.

  Brouwerij Vermeersen blijft zich toeleggen op het brouwen van Zeeuwse bovengistende degustatiebieren met hergisting op fles zoals Zeeuwsche Witte, Java Dubbel, Tripel, Lazarus en "In de Gloria". De grondstoffen voor deze bieren worden nog altijd geleverd door een Zeeuwsch-Vlaamse mouterij en lokale boeren.

  Bierbrouwerij Vermeersen in het nieuws

  • Brouwerij De Halve Maan alleen nog uit Brugge

   Nederlandse Brouwerij de Halve Maan wijzigt naam

   Brouwerijen De Halve Maan te Brugge (B) en te Hulst (NL) bestaan al vele jaren onafhankelijk van elkaar met een sterk gelijkende naam.

   De Nederlandse Brouwerij de Halve Maan gaat nu verder onder de naam 'Bierbrouwerij Vermeersen'.

  Cookie instellingen