Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Uitje Delirium Amsterdam | Lasergamen & bierproeverij

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Uitje naar Delirium Amsterdam

17 november 2017 door Redactie Biernet

Het Biernet team werd door het Delirium Café in Amsterdam uitgenodigd om eens een bezoek te brengen. Eerst gingen we lasergamen bij Powerzone en konden we genieten van een bierproeverij bij Delirium Café Amsterdam.

Bedrijfsuitje Delirium en lasergamen

Delirium Amsterdam

Het gehele Biernet team werd door het Delirium Café Amsterdam uitgenodigd om een leuke middag en avond te beleven. We werden om 15:00 uur verwacht bij PowerZone voor een lasergame gevecht. De teams bestonden uit het marketingteam en het informaticateam. Uit respect voor het informatica-team laten we maar in het midden welk team er als winnaar uit de bus kwam. 

Na een paar pilsjes gedronken te hebben trokken we met z'n allen naar het Delirium Café aan de Piet Heinkade in Amsterdam.

Delirium Amsterdam

Bierproeverij

Het café is met meer dan 720 bieren op fles en tap een ware hemel voor de speciaalbierliefhebber. Van IPA's tot blondbieren, van herfstbokken tot abdijbieren, ze hebben het allemaal.

Wij kregen een proeverij van vijf verschillende bieren met een goed bord bittergarnituur. Henk (een bierkenner en liefhebber) van Delirium begeleidde ons tijdens onze reis langs de verschillende bieren.

Hij wist er met veel passie en liefde over te vertellen waardoor het bier nog lekkerder ging smaken. De proeverij begon met een witbier en een weizen. Weet jij het verschil tussen een weizen en een witbier? Dit waren Blanche de Namur en een Schneider Weisse Tap 7. 

Blanche Namur en Schneider Weisse Tap 7

Blanche de Namur was het eerste biertje van de proeverij De Blanche Namur werd geserveerd in een mooi glas met de roze olifant van het café erop geprint en had een lichtblonde kleur. Henk beval ons nog niet te drinken, maar er alleen aan te ruiken. We roken allemaal een zachte, zoete, citrusgeur die we niet precies konden plaatsen. Na een paar keer geraden te hebben zei een teamlid dat het wel naar sinaasappel rook en dat klopte!

Tijdens het brouwproces zijn er stukjes sinaasappelschil in verwerkt waardoor het die frisse zoete citrusgeur krijgt. Henk vertelde dat het een witbier is met 4,5% alcohol en dat het vaak een eerste of tweede plaats krijgt tijdens wedstrijden en misschien wel het beste witbier is van de wereld. 

De Schneider Weisse Tap 7 werd geserveerd in eenzelfde glas als de Blanche Namur en had een veel donkerder kleur dan de Blanche Namur. Een bijna donkeroranje-achtige kleur. Henk vertelde dat het de eerste Weizen van de wereld was.

Lees ook

Voordat de eerste Weizen bieren gebrouwen werden, was het niet toegestaan om met tarwe bier te brouwen. Tarwe was bedoeld voor brood en als je er dan bier mee zou brouwen stal je het brood uit de monden van de armen...

Averbode bier en Jopen 4 granenbok uit 2016

Averbode bier Averbode bier lijkt op het eerste gezicht misschien op pils, maar dat is maar schijn. De smaak van dit bier is een stuk harder en sterker dan je verwacht en laat een kleine prikkeling achter op je tanden. De geur van het bier was bloemachtig met tonen van appels en een fijne hopgeur. De afdronk is tamelijk droog. Het bier wordt gebrouwen door Brouwerij Huyghe en heeft een alcoholpercentage van 7,5%. 

De Jopen 4 Granenbok heeft een jaar gerijpt. Wat ons gelijk opviel was dat het bijna geen schuim had ook al was het bijna direct na het inschenken aan ons geserveerd. Dat is een van de nadelen van het rijpen van bier, het schuim is moeilijker vast te houden, het koolzuur verdwijnt geleidelijk uit het bier en dat kan er dus voor zorgen dat het schuim er niet op komt of vrij snel wegzakt.

Henk vertelde dat ze in het café zelf een speciale rijpingskamer hebben waar het bier in vaten en fusten rijpt tot het getapt kan worden. De smaak van deze bok was een stuk sterker dan het bier is wanneer het niet is gerijpt. Het aroma was veel sterker en de ook in de smaak komen de donkere tonen sterker door. 

Mein Aventinus & Meine Hopfenweisse

Voor gouden momenten bij de openhaard "Mein Aventinus". Dit bier is donker robijnrood, intens en vurig, opwarmend, evenwichtig en zacht. Het is een zeer zwaar bier, zeker voor een tarwebier en heeft een alcoholgehalte van 8,2%.

Dit is de oudste weizen dubbelbock van de Freistaat Beieren, gebrouwen sinds 1907 door een vrouw uit Duitsland. Zijn stevige lichaam in combinatie met zijn zoete, moutige aroma is een uitnodiging tot diepgaande verwennerij - een ingenieuze blend met een sterk lichaam. Past perfect bij rustieke gerechten, donkere braadstukken en zoet dessert.

Henk wist ons te verrassen met twee varianten van Mein Aventinus, namelijk één uit 2014 en één uit 2012. Deze bieren hebben dus voor een lange tijd gerijpt. Wat erg opviel was dat de 2012 versie nog donkerder was en dat de smaken nóg intenser waren. Volgens Henk had het ook te maken met de rijping op fles van de 2012 variant en rijping op fust van de 2014 variant.

Schneider Mein Aventinus Meine Hopfenweisse, een Duitse Weizen die valt onder de speciale bieren van de Schneider Weisse brouwerij. Dit bier kwam er onder stimulans van Garrett Oliver, brouwmeester van de Brooklyn Brewery.

Een transatlantische crossover van twee stijlen, de Weizeners uit Duisland en de hoppige bieren uit de Verenigde Staten. Het is hoppig en bloemig, zoals een IPA, maar de bitterhied ontbreekt in de afdronk. Dit bier drink je echt zijdezacht weg, waardoor je helemaal niet doorhebt dat het 8,2% alcohol bevat. 

Wij willen Henk en Delirium Amsterdam bedanken voor een uitstekende ervaring!

Terras Delirium Amsterdam

Leuk blog over bier? Deel hem nu!

Bier, bier en nog eens bier!

Meer bier op Biernet.nl

Cookie instellingen