Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Waarom verse IPA het lekkerst is | India Pale Ale

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Waarom verse IPA het lekkerst is

9 januari 2019 door Biernet Redactie

Het moment dat je dan eindelijk je overheerlijke IPA kan openen, drinken en kan gaan genieten. Wat een fijn moment! Maar dan merk je dat het bier al wat flauw van smaak en aroma is... Hoe komt dat? 

Beerwulf vers IPA bierpakket

India Pale Ale

Een India Pale Ale is een bierstijl binnen de Pale Ales. Er zijn veel verschillende IPA's en de een heeft weer een andere soort smaak dan de ander. De moderne IPA's staan vooral bekend om hun hoparoma’s, waarin je onder andere citrusfruit, dennen en tropische vruchten kunt herkennen.

Waar de IPA's ook om bekend staan is dat ze maar een korte "houdbaarheidsdatum" hebben, als je er ten volle van wilt genieten. Dit is vrij ironisch aangezien India Pale Ales juist zijn ontstaan om het bier langer te kunnen bewaren (voor de reizen per schip van de Engelsen naar India in de 17e eeuw). De oudere IPA's zijn zeker nog wel te drinken, maar de fijne aroma's en smaken zijn snel vervlogen, dit ten gevolge van de vluchtige hopoliën.

Verse India Pale Ale

Nathan Hak van Beerwulf.com Bierjournalist Nathan Hak van Beerwulf legt uit dat IPA's het liefst zo vers mogelijk gedronken moeten worden en je ze bij voorkeur niet nog maanden in de kelder moeten laten staan. Nathan is op onderzoek uitgegaan bij verschillende Nederlandse brouwers die IPA bier in hun assortiment hebben. De brouwers waren unaniem van mening dat je een IPA het liefst zo vers mogelijk drinkt.

Als het bier mét de (vele) hop wordt blootgesteld aan UV-licht, warmte en zuurstof dan beginnen de zo fijne hoparoma's te vervagen. Daarbij is het zo dat het bier een steeds kortere levensduur krijgt, hoe langer het bier wordt blootgesteld aan UV-licht. Sla je IPA dus altijd donker en bij voorkeur koel op.

Nathan Hak vertelt: 'Een bierflesje dat een half uur in de zon staat smaakt al anders. Zonlicht verpest je bier dus gewoon. Dit is gemakkelijk zelf te testen overigens, koop twee flessen van hetzelfde bier, zet één fles bier in de zon en de andere in de koelkast. Na een paar uur zon zet je die ook in de koelkast (voor dezelfde temperatuur) en proef je ze naast elkaar.'

Beerwulf Bierpakket

Dit is jouw kans om uiterst verse IPA's te proeven. Beerwulf heeft namelijk aan vier brouwerijen gevraagd of zij verse India Pale Ales aan willen leveren. Beerwulf heeft de speciaalbieren in een overheerlijk 'Fresh IPA Pack' gestopt en dat is vanaf nu te koop.  

Vier verse IPA

Alle vier de IPA's in het pack zijn deze week afgevuld. Dinsdag 8 januari zijn alle bieren gearriveerd in het warenhuis van Beerwulf. Op dit moment is heeft Beerwulf een eenmalige batch van verse IPA's te koop, op is dus écht op. Een unieke kans voor iedere bierliefhebber om van uiterst verse IPA's te kunnen genieten. 

Samengesteld Fresh IPA pakket

Beerwulf is dus een samenwerking aangegaan met vier Nederlandse IPA brouwers. Hieronder een overzicht van de bieren die in het 'verse IPA pakket' zitten:

- Brouwerij Het Uiltje 
Uiltje levert Moose on the Loose aan. Het is een New England IPA. De smaken van dennen, citrus en tropisch fruit komen het meest naar voren. Het bier is volgepropt met steenvruchten, is dubbel gedryhopt en heeft een goede body. 

Moose on the Loose van Het Uiltje

- Brouwerij Frontaal
Deze brouwerij uit Breda heeft Frontaal Bulldog gebrouwen en aangeleverd. Deze India Pale Ale is een klassieke Amerikaanse West Coast IPA, oftewel een American IPA. Dit bier is gebrouwen met 5 verschillende Amerikaanse hoppen. In de geur ontdek je citrus, tropisch fruit en daarnaast ook harsige tonen. Het bier is lekker fruitig en stevig bitter, zoals het een West Coast IPA betaamt.  

Bulldog van Frontaal

- Brouwerij Kompaan 
Ook de Haagse brouwerij Kompaan levert een verse IPA aan: Kompaan Handlanger. Begin 2019 is de Handlanger vernieuwd, geheel naar smaak van de brouwers. Handlanger is een Double IPA (DIPA) met een nieuw recept en andere hopsoorten. Een donker bovengistend bier met drie verschillende hopsoorten. Bitter en meedogenloos. 

Kompaan Handlanger

Brouwerij Oedipus
De laatste verse IPA in dit bijzondere bierpakket komt uit Amsterdam. Brouwerij Oedipus heeft zijn Gaia op 8 januari afgevuld en direct bij Beerwulf aangeleverd. Met zijn fruitige geur en vlagen van perzik is deze IPA een echte Gaia, wat oermoeder betekent. Daarnaast heeft dit bier een gouden medaille gewonnen tijdens de Dutch Beer Challenge 2018

Gaia van Oedipus