De Allmouth van Pontus is verkozen tot beste bier van Amsterdam. Tijdens de Amsterdamse Bierkaart werden er 43 bieren geproefd afkomstig van 22 Amsterdamse brouwers.
De vierde editie van de Regionale Bierkaart van Misset Horeca vond plaats in Amsterdam. Een kundig panel van 6 juryleden proefde -blind- 43 bieren, ingezonden door 22 Amsterdamse brouwers. In twee rondes werd uiteindelijk een top-10 bepaald.
Amsterdam kan als stad alleen een bierkaart vormen, aangezien de hoofdstad bijna 50 brouwerijen binnen haar grenzen heeft. Alle brouwerijen die zich op Amsterdams grondgebied bevinden mogen meedoen, mits ze duidelijk laten weten waar ze hun bieren brouwen. Het bier moet geleverd worden aan de horeca en onderdeel zijn van het standaardassortiment, dus geen eenmalige brouwsels.
De Allmouth van Pontus Brewery was de beste van de 43 bieren die ingestuurd waren. De New England IPA van Brouwerij Troost eindigde op een gedeelde tweede plek, samen met de Offline, een white ale, van Oedipus Brewing. Brouwerij Troost was overigens de enige brouwerij met twee bieren in de top-10.
Naam | Type | Alc. | Brouwerij | Totaal |
---|---|---|---|---|
Allmouth | Porter | 9,5% | Pontus Brewery | 112 |
Offline | Wit bier | 4,5% | Oedipus Brewing | 104 |
N.E.I.P.A | IPA | 5,5% | Brouwerij Troost | 104 |
Big Fat Double 5 | IPA | 8% | Morebeer | 101 |
De Gajes | Tripel | 8% | Bruut | 96 |
New England Style | IPA | 5,6% | De Prael | 92 |
Extra Stout Original | Stout | 7,1% | Poesiat & Kater | 91 |
Milk Stout | Stout | 4% | Brouwerij Troost | 87 |
Vuur + Gloed | Winterbock | 8,5% | De 7 Deugden | 86 |
I.P.A. | IPA | 7% | 't IJ | 85 |
De New England IPA van Brouwerij Troost werd geloofd om de tropische smaak en de prettige afdronk. De Offline was volgende rapportages ‘prettig in balans en had een mooi smakenpalet.’
De jury kwam zaterdag 13 januari samen in het Gulpener Lokaal van Proeflokaal Arendsnest. Het panel van deskundigen bestond uit Fiona de Lange (oa zytholoog, biersommelier), Rick Kempen (oa bierambassadeur van Bier&Co en columnist), Raymond van der Laan (oa bieraficionado.com –freelance- journalist Volkskrant Magazine en bierauteur), Sander van Werkhoven (oa horecajournalist, bierkenner), Maik van Heerd (bierbrouwer en ondernemer van Café De Toeter in Groningen) en Kim Lentjes (DutchBeerAcadamy).