Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Koningsdag 2018 en bier

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Koningsdag 2018 en bier

24 april 2018 door Redactie Biernet

Over een paar dagen is het alweer Koningsdag. Een perfecte dag om te genieten van een goed glas bier. Een vers getapt biertje is toch het lekkerst? Wat zijn de trends wat betreft bier dit jaar?

Koningsdag 2018

Koningsdag en bier

Koningsdag is een nationale feestdag ter ere van ons staatshoofd, koning Willem-Alexander. Deze koning stond in zijn jongere jaren natuurlijk bekend als prins Pils en om dit te eren wordt er elk jaar heel wat bier geconsumeerd op Koningsdag. 

Bezoek aan Groningen

Bierfestival Groningen Dit jaar zal de koninklijke familie Groningen bezoeken. Een geweldige studentenstad die ook qua biercultuur bij de top van Nederland hoort. Zo was er deze maand nog het Bierfestival Groningen, waar ook het grootste bierdiner van Europa onderdeel van was. Er kwamen zo'n 6.000 bezoekers naar de afgelopen editie van dit vierdaagse bierfestival. 

Qua speciaalbier zal de koninklijke familie niet te kort komen in het hoge noorden. Ze kunnen genieten van craft bieren van bijvoorbeeld Baxbier, Rockin' Ludina, Brouwerij Groninger of Brouwerij Martinus. We zijn benieuwd of de voorkeur van Willem-Alexander nog steeds bij pils (prins Pils) ligt of dat hij voor een meer smaakvolle variant gaat (koning Bier).

Eetcafé Soestdijk

Voor sommige leden van de koninklijke familie moet het bezoek aan Groningen voelen als thuiskomen. Zowel prins Bernhard als prins Maurits studeerden er in het verleden. Zij werkten in hun studententijd bij eetcafé Soestdijk in de Grote Kromme Elleboog in de binnenstad. Prins Maurits werkte in dat café samen met zijn ware liefde. Hij trouwde later met Marilène van den Broek, oftewel prinses Marilène. 

Het café opende op 30 april (Koninginnedag) 1992 en je kunt het nog steeds een bezoekje brengen voor een hapje en een drankje. Drink er bijvoorbeeld een Westmalle Tripel, Pauwel Kwak of een Hertog Jan pils van de tap. Wil je meer bier om uit te kiezen? Het ABT biercafé De Pintelier ligt op zo'n vijftig meter afstand! 

Café Soestdijk in Groningen

Speciaalbier of pils

Als je zelf Koninginnedag of Koningsdag hebt gevierd is de kans groot dat je in je oranje outfit met een sixpack bier over straat bent gegaan. In veel gevallen was dit waarschijnlijk pils met 5% alcohol? Op het moment zijn laag alcoholische bieren en speciaalbieren enorm populair

Er zijn verschillende smaakvolle bieren met een alcoholpercentage van 5% of lager. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Brand Session IPA, Flink, Life's a Beach of Slomo van Oedipus Brewing. Met deze bieren geniet je van meer smaak en houd je het ook nog eens langer vol dan met je sixpack pils. 

Ga je liever voor nóg minder alcohol? Probeer dan eens de non-alcoholic IPA van Vandestreek of een laag alcoholische stout van Big Drop Brewing. Wil je helemaal geen alcohol? Er zijn een heleboel alcoholvrije bieren of radlers waar je uit kunt kiezen.

Lees ook

De week van Koningsdag heeft AH korting op álle speciaalbieren. Ze komen je boodschappen ook nog eens een maand lang gratis bezorgen als je de code op deze pagina gebruikt. 

AH boodschappen en speciaalbieren

Getapt bier

In de meeste grote steden is er op elke hoek wel een tappunt te vinden. Wel drink je je biertje in dat geval vaak uit een plastic beker. Toch is een getapt biertje voor veel bierliefhebbers het allerlekkerste. Dit is op een aantal manieren te verklaren.

De grootste vijanden van bier zijn tijd, temperatuur en licht. Fusten worden vaak gekoeld gehouden en geleverd aan horeca, licht krijgt geen enkele kans (net als bij blikjes bier) en tapbier gaat hard in de horeca. Het bier is dus vaak verser dan flesjes die al een tijdje op de plank kunnen staan.

Heineken SUB op de boot Daarnaast heeft getapt bier een prachtige sprankeling. Tapbier heeft een ander koolzuurgehalte en mondgevoel dan als je een blikje of flesje uitschenkt in een glas. Als je dit in huis wilt halen zou je bijvoorbeeld voor The SUB van Heineken kunnen gaan.

Op dit moment zijn er verschillende aanbiedingen als je Torps voor The SUB nodig hebt. Op dezelfde pagina kun je ook aanbiedingen vinden om een SUB tapsysteem aan te schaffen. 

Leuk blog over bier? Deel hem nu!

Bier, bier en nog eens bier!

Meer bier op Biernet.nl