Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Tocht langs provincies en brouwerijen | Bierbrouwerijen

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Tocht langs provincies en brouwerijen

30 mei 2020 door Redactie Biernet

Bierliefhebbers moeten in ieder geval één keer in hun leven een onvergetelijke biertocht hebben gemaakt! Maak op eigen houtje deze biertocht door Nederland.

bier in de horeca
bier in de horeca
bier in de horeca

Tocht langs speciaalbierbrouwerijen

Iedereen kent natuurlijk de grote merken; de merken die je in alle supermarkten in Nederland tegenkomt. Veel goede bieren liggen echter niet in elke supermarkt. Sommige van die speciale, hele speciale bieren zijn zelfs alleen te vinden in brouwerijen of nabijgelegen cafés waar speciaalbier wordt getapt. En zeg nou zelf, als je de kans krijgt om een streekbiertje mee te pakken, dan ga je daar toch voor?

Er zijn in Nederland veel speciale brouwerijen die echte pareltjes van bieren brouwen en waar je vaak ook nog eens dicht bij de bron kunt genieten van vers bier! Laten we eens een aantal van deze brouwerijen uitlichten voor een tocht door Nederland die start in het zuiden van Limburg.

Koud pils in de horeca

Het zuiden van het land

De tocht begint in het zuiden van Nederland. Helemaal onderin Limburg, in Gulpen ligt de Gulpener Brouwerij, die naast pils ook verschillende speciaalbieren in het assortiment heeft. Naast de bekendere bieren van deze relatief grote speciaalbierbrouwerij hebben ze geregeld limited edition bieren te koop in het winkeltje of aan de bar. Bij de bierbrouwerij zit namelijk een proeflokaal waar je een proeverij kunt doen en ook is er een restaurant en een winkel aanwezig waar je bieren kunt kopen. Als dit het beginpunt is van je tocht kun je hier alvast wat mooie bieren inslaan voor de biertocht door Nederland. 

Een goede biertocht kan niet lang genoeg duren, maar we adviseren je om er minimaal een paar dagen voor te gaan, zodat je er optimaal van kunt genieten. Verblijf dus in de buurt en neem de omgeving en biercultuur goed in je op. Hotelletjes zijn hier zeker aanwezig en dat staat dan ook toe dat er een mooie wandeling gemaakt kan worden, met als afsluiter een fris biertje! Duur geintje denk je misschien, maar als je op online gokkasten geld hebt gewonnen dan kost het je (bijna) niets om bourgondisch te genieten in Zuid-Limburg.

Bekijk meer brouwerijen in Limburg met een proeflokaal om een stop te kunnen maken. 

Gulpener Brouwlokaal

Als we vanuit het uiterste zuiden van Nederland naar het noorden trekken dan is de lichtstad Eindhoven zeker een bezoekje waard met onder andere zijn eigen stadsbrouwerij en ook de gewaardeerde speciaalbierbrouwerij Van Moll. In de Dommelstraat loop je niet alleen langs Stadsbrouwerij Eindhoven, maar ook langs talloze cafés waar de keuze aan speciaalbier reuze is.

Het Veem is een andere brouwerij in Eindhoven waarvan de bieren tegenwoordig in verschillende lokale supermarkten te vinden zijn. De brouwerij staat in het proeflokaal, waar je te midden van drie grote brouwketels kunt genieten van een biertje. En nu je toch in de buurt bent, neem dan ook een kijkje bij het Philips Museum en het cadeau van Eindhoven aan Anton Philips: Het Evoluon, waar jaarlijks het Van Moll Fest plaatsvindt. 

Van Moll Fest

Via Zeeland naar Zuid-Holland

We dwalen even af naar Zeeland, waar Slot Oostende in Goes zijn bieren presenteert, laat proeven en drinken in het aangelegen restaurant, speciaalbier bij de zee. De zilte lucht in combinatie met het zoete bitter op de papillen geeft een ware smaaksensatie die alleen Zeeland je kan bieden. Sinds 2016 heeft Slot Oostende ook de bieren van Emelisse in zijn portfolio, bieren die verschillende prijzen hebben gewonnen. Dus genoeg om van te genieten aan de Zeeuwse kust.

Iets noordelijker vinden we Zuid-Holland en daar kunnen we een stop maken in Rotterdam. Bezoek hier bijvoorbeeld Stadsbrouwerij de Pelgrim, een ideale plek om na een dagje Rotterdam even op het terras van het restaurant te genieten van een goed glas bier. Deze speciaalbierbrouwerij is een 'oudgediende' in de Nederlandse bierwereld. De Pelgrim werd in 1996 opgericht en hier kun je lekker lang op het terras blijven zitten voordat je een hotel of een AirBnB pakt. 

Rotterdam heeft naast deze stadsbrouwerij nog veel meer te bieden voor de bierliefhebber. Bezoek bijvoorbeeld het proeflokaal van Brouwerij Noordt of geniet van Rotterdams bier bij de Kaapse Brouwers vlak aan de Maas of bij hun proeflokaal in het centrum genaamd Kaapse Maria. Stilzitten kan bijna niet eens in Rotterdam dus bezoek een concert in Ahoy, een wedstrijd van Feyenoord of Sparta of beklim de Euromast (niet dronken natuurlijk ;)). Een aanrader in Rotterdam is om gebruik te maken van de watertaxi's, waarmee een taxiritje een leuk avontuur over de Maas wordt.  Erasmusbrug Rotterdam met watertaxi

Verder naar het noorden en over de Afsluitdijk 

In Noord-Holland vind je natuurlijk de hoofdstad van Nederland: Amsterdam. Amsterdam heeft tegenwoordig de meeste brouwerijen van elke Nederlandse stad. Bekijk alle Amsterdamse brouwerijen met proeflokaal als je je wilt verdiepen in de Amsterdamse Craftbier cultuur.

Iets verder naar het noorden vind je het natuurschoon van de Zaanstreek, de eerste Albert Heijn winkel, mooie molens, maar zeker ook lekkere bieren. Een mooi voorbeeld van een brouwerij die je hier kunt bezoeken is Brouwerij Hoop, wat een echte hotspot is voor locals en toeristen. Geniet van een heerlijk speciaalbiertje op het terras in deze oerhollandse omgeving. 

Als we de Afsluitdijk nemen komen we aan in Friesland, waar de rondleiding bij Tjerskebier uit Easterwierum je een indruk geeft van de brouwerij en haar bieren. Tijdens de gehele rondleiding kan er geproefd worden. Easterwierum is gelegen op ongeveer 30km boven Sneek. Het is een buitengewoon mooie tocht waarna je zeker een lekker biertje hebt verdiend.

Dit was slechts een greep

Nederlanders zijn genieters. Het is dan ook niet zo heel gek dat er veel lekkers te vinden is in ons land. Het is dan ook zeker de moeite waard om eens te kijken welke andere Nederlandse brouwerijen er op het pad van bestemming liggen, om er gewoon even tussenuit te gaan, of gericht op een biertocht in de regio. Genoeg te beleven en om van te genieten. Vind jij dat er een prachtige brouwerij mist die zeker aandacht verdiend in dit blog? Laat het weten in een reactie.

Binnenkort zullen we de biergids uitbreiden met mooie bieren en brouwerijen in Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland en Utrecht.