Bierbrouwerij St-Feuillien

Gegevens brouwerij
Land
Provincie
Locatie brouwerij
Rue d\'Houdeng 20
Plaats
Actieve brouwerij
Ja (146 jaar actief)
Opgericht in
1873
Voorzieningen
Proeflokaal
Restaurant
Rondleiding
Ketels te huur
Winkel

Biermerken van Bierbrouwerij St-Feuillien

Bierbrouwerij St-Feuillien in het nieuws

Winterbier-verkiezing is strijd Nederland - België

ABT bier van de maand: Belgian Coast IPA

Achtergrond informatie

Sinds 1873 is de familie Friart bezig met het brouwen van bier, onder meer St-Feuillien.
Maar de geschiedenis van dit bier gaat veel verder terug in de tijd. In de 7de eeuw kwam een Ierse monnik, Feuillien genaamd, aan op het vasteland om er het Evangelie te verkondigen. Helaas, toen hij in 655 door het Kolenwoud trok, gelegen op het grondgebied van de huidige gemeente Le Roeulx , werd hij mishandeld en onthoofd. Op de plaats waar hij de marteldood vond, bouwden zijn volgelingen een kapel. In 1125 werd er een premonstratenzerabdij gevestigd. De abdij bloeide en was zeer voorspoedig tot de woelige tijden van de Franse Revolutie aanbraken en in 1796 er een bruusk eind aan kwam.

Eeuwenlang hadden de monniken er bier gebrouwen. In 1873 nam Stéphanie Friart (1841-1911) de draad weer op en begon terug bier te brouwen. Eerst kwamen er de lichtere bieren zoals o.a. de Rhodia Pils, later de abdijbieren. 

Verplaatsing

In 1920 werd de productie verplaatst in modernere gebouwen die vandaag nog altijd het grootste deel van de installaties herbergen. Deze gebouwen dateren uit 1893 en zijn gelegen midden in de stad. Wegens familie omstandigheden is het brouwen stil gelegd tussen 1978 en 1988.
Zo werden de laatste jaren regelmatig de installaties vernieuwd met als doeleinde de restauratie van een industrieel erfgoed uit de 19e eeuw en moderne installaties te mengen. De familie Friart zet de productie verder voort met een brede keus aan bieren. De brouwerij is een sterke speler in de regionale markt en heeft een jaarproductie van 32.000 hl., waarvan 18.000 hl. wordt gebrouwen in de gerenoveerde brouwerij en 14.000 hl. elders.

Het productieproces heeft nog altijd plaats in de oorspronkelijke gebouwen, terwijl de koeling en bewaring gebeurt in moderne installaties en ruimten. Bij een sterke vraag wordt een deel van de productie uitbesteed bij de Brasserie du Bocq uit Purnode.

 

Heb je aanvullende informatie over deze brouwerij of een interessante foto, contact ons.

Locatie brouwerij


Reactie plaatsen

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.