Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bierbrouwerij St-Feuillien

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bierbrouwerij St-Feuillien

Bierbrouwerij St-Feuillien is een bierbrouwerij uit Le Roeulx (België) die is opgericht in 1873. Deze brouwerij heeft 11 bieren in het assortiment.

Belgian Coast IPA
St. Feuillien Car d'Or

Gegevens brouwerij

Voorzieningen brouwerij

 • Ketels te huur

 • Proeflokaal

 • Restaurant

 • Rondleiding

 • Winkel

Biermerken van Bierbrouwerij St-Feuillien

Bierbrouwerij St-Feuillien heeft 11 bieren in het assortiment. Ontbreekt er een bier van deze brouwerij?

Voeg nu een bier toe van Bierbrouwerij St-Feuillien!
 • St Feuillien Grand Cru - Blond - 9,5%

  St Feuillien Grand Cru is een extra blond bier met een rijke en evenwichtige smaak. Het bier onderscheidt zich door de afwezigheid van kruiden. Het bier heeft een zuivere hoptoets met fruitge accenten. Dit speciaalbier heeft een harmonie tussen subtiliteit en weelderigheid.

 • St Feuillien Blond - Blond - 7,5%

  De kleur van St Feuillien Blond is goud en het schuim is fijn en luchtig. De aromatische hopsoorten zijn herkenbaar aanwezig en de specerijen zorgen voor een fruitige toets van citrusvruchten.

 • St. Feuillien saison - Saison - 6,5%

  St. Feuillien saison heeft een licht zoete, moutige en licht kruidige geur. De smaak doet denken aan koriander en is moutzoetig en iets bitter.

 • St. Feullien Grisette Tripel bio - Tripel - 8%

  Dit speciaalbier bevat een citroenaroma dat afkomstig is van sinasappelschillen en citrahop. Het aroma heeft daarnaast ook een volle smaak van mout, gevolgd door een lichte en elegante bitterheid. Het bier laat een indruk van fruitigheid en frisheid achter. 

 • Belgian Coast IPA - India Pale Ale - 5,5%

  De St-Feuillien Belgian Coast is een lichte IPA. Zijn kleur is donker goudgeel met subtiele oranjeachtige nuances. Zijn schuim is wit en stevig. Hij wordt gekenmerkt door een complex karakter, zowel fruitig als citrus, bloemig en kruidig of lichtjes harsachtig. De bitterheid is hoog, qua intensiteit en diversiteit.

 • St Feuillien Tripel - Tripel - 8,5%

  De neus is rijk met een unieke combinatie van hoparoma's, kruiden en typische, zeer fruitige gistingsgeuren. De smaak is krachtig met een uitzonderlijke afdronk.

 • St. Feuillien Cuvée de Noël - Winter - 9%

  Het bier heeft een zeer zachte smaak. De zachte smaak komt ontstaat door de gebrande moutsoorten, een op de voet gevolgde gisting en een lang verblijf in de koude kamer. Het bier heeft een bittere ondertoon.

 • Grisette Blond - Blond - 5,5%

  Grisette Blond is licht van kleur en textuur en bijzonder verfrissend. Dankzij de nagisting op fles komt bij dit bier een geurpalet vrij dat uitzonderlijk rijk is voor dit type. De smaak wordt gekenmerkt door een intense bitterheid.

Achtergrond informatie

Sinds 1873 is de familie Friart bezig met het brouwen van bier, onder meer St-Feuillien.
Maar de geschiedenis van dit bier gaat veel verder terug in de tijd. In de 7de eeuw kwam een Ierse monnik, Feuillien genaamd, aan op het vasteland om er het Evangelie te verkondigen. Helaas, toen hij in 655 door het Kolenwoud trok, gelegen op het grondgebied van de huidige gemeente Le Roeulx , werd hij mishandeld en onthoofd. Op de plaats waar hij de marteldood vond, bouwden zijn volgelingen een kapel. In 1125 werd er een premonstratenzerabdij gevestigd. De abdij bloeide en was zeer voorspoedig tot de woelige tijden van de Franse Revolutie aanbraken en in 1796 er een bruusk eind aan kwam.

Eeuwenlang hadden de monniken er bier gebrouwen. In 1873 nam Stéphanie Friart (1841-1911) de draad weer op en begon terug bier te brouwen. Eerst kwamen er de lichtere bieren zoals o.a. de Rhodia Pils, later de abdijbieren. 

Verplaatsing

In 1920 werd de productie verplaatst in modernere gebouwen die vandaag nog altijd het grootste deel van de installaties herbergen. Deze gebouwen dateren uit 1893 en zijn gelegen midden in de stad. Wegens familie omstandigheden is het brouwen stil gelegd tussen 1978 en 1988.
Zo werden de laatste jaren regelmatig de installaties vernieuwd met als doeleinde de restauratie van een industrieel erfgoed uit de 19e eeuw en moderne installaties te mengen. De familie Friart zet de productie verder voort met een brede keus aan bieren. De brouwerij is een sterke speler in de regionale markt en heeft een jaarproductie van 32.000 hl., waarvan 18.000 hl. wordt gebrouwen in de gerenoveerde brouwerij en 14.000 hl. elders.

Lees ook

Het productieproces heeft nog altijd plaats in de oorspronkelijke gebouwen, terwijl de koeling en bewaring gebeurt in moderne installaties en ruimten. Bij een sterke vraag wordt een deel van de productie uitbesteed bij de Brasserie du Bocq uit Purnode.

 

Bierbrouwerij St-Feuillien in het nieuws

Deel deze pagina over Bierbrouwerij St-Feuillien via: