Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Het bewaren van bier, hoe & wat? | Rijpen van bier

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Het bewaren van bier, hoe & wat?

24 oktober 2017 door speciaalbiertjesblog

Het fenomeen bier rijpen? Het betekent een bepaald bier langer weg te leggen, waardoor de smaken van het bier zich verder zullen ontwikkelen. Amanda van de Speciaalbiertjesblog wijdt er een blog aan. 

Het bewaren van bier, hoe & wat?

Het bewaren van bier, hoe & wat?

Door de jaren heen ben ik een echte biernerd geworden. Ik volg alles rondom bier, wil alle nieuwe bieren en stijlen proeven en wil van alles proberen op het gebied van bier. Op dit moment gaat alles echter in zo’n rap tempo dat het allemaal niet bij te benen valt.

Wat ik wel graag wilde ontdekken en proberen is het bewaren van bier/bierrijping. Ik had eigenlijk nooit gedacht dat je bieren net als wijn weg kan leggen. Toen ik begon met bierdrinken had ik überhaupt nog zo weinig kennis en als je er dan achter komt dat je bieren soms nog mooier kunt maken door ze weg te leggen, dan wil je dat natuurlijk proberen.

Wat doet bier rijping met bier?

Leg je bepaalde bieren weg dan zal je zien dat de smaak van het bier zich verder ontwikkelt. Bij wijn gebeurt hetzelfde, de rijping verandert de smaak. De meeste bieren worden zachter, ronder, zoeter. Ook verliezen ze koolzuur en (soms) schuimkraag naarmate ze langer liggen. Bieren kunnen zelfs in de smaak tonen krijgen van port, whisky en cognac.
Bij fruitige bieren op basis van lambiek worden de fruitige elementen extra geaccentueerd en bij geuze bieren wordt het zurige karakter wat afgevlakt.

Ik ben zelf voornamelijk benieuwd hoe de smaak dan evolueert, en wat bepaalde jaren wegleggen doet met een bier. De bieren die ik nu weggelegd heb, wil ik proeven met daartegenover een ‘jong’ bier, om zo te vergelijken wat er ontwikkeld/veranderd is in smaak.

Het bewaren van bier - Waar moet je aan denken

Maar ja hoe doe je dat eigenlijk bier laten rijpen? Kan iedereen dat wel doen? En wat heb je er voor nodig?

De plek & Temperatuur

De meeste mensen hebben in hun huis wel een kelder of trapgat. Hierin kun je je bieren het beste bewaren. De ruimte moet een constante temperatuur hebben van 10 tot 15 graden en een luchtvochtigheid tussen de 40 en 50 procent. Daarnaast is het natuurlijk erg belangrijk dat de ruimte donker is, als er één vijand is van bier dan is het wel licht. Ook moet je erop letten dat de ruimte dus niet te vochtig of te droog is. Het moet een beetje een balans zijn.

Ik bewaar zelf mijn bieren in het trapgat. Ik woon in een herenhuis en bewoon de begane grond en het souterrain. Het trapgat bevindt zich dus in mijn geval in het souterrain. Hier is het zowel in de winter als in de zomer een constante koele temperatuur die niet onder de 10 graden zakt.

Liggend of staand

Hier ontstaat vaak nog verwarring over. In principe is de regel:

Flessen met kroonkurk bewaar je rechtop. Leg je deze neer, dan kan er druk in de fles ontstaan waarna hij uit elkaar kan klappen als je hem weer rechtop zet/gebruikt.
Flessen met kurk moet je juist wel liggend bewaren. Zet je deze flessen rechtop dan heb je kans dat de kurk uitdroogt waardoor het bier een te snelle veroudering ondergaat.

Het bewaren van bier, hoe & wat?

Ik heb vooral liggende bewaarbieren. Dit zijn grote (75cl) flessen quadrupels of dubbel bieren. Wel heb ik een paar kleine flesjes bok staan en gulden draak. Elk jaar proef ik dan de oude, een jaar gerijpte bok, tegenover een ‘nieuwe’ bok. De gulden draak wil ik nog even laten staan, die staat pas een jaar.

Om de liggende bieren goed te bewaren heb ik een wijnrek aangeschaft waar de 75 cl flessen bier goed inpassen. Dit is het HUTTEN wijnrek van Ikea, goedkoop en prima kwaliteit. Ik zag hem bij de Beerbrothers voorbij komen, en vond hem erg geschikt. Het fijne van dit rek is dat je hem heel gemakkelijk kan uitbreiden. Als je rek vol is kan je namelijk gewoon nog een rek kopen en deze erop zetten.

Welke bieren kan ik bewaren

Over het algemeen zijn vooral de donkere en zwaardere bieren het meest geschikt om te bewaren. Hieronder vallen de gerstewijnen en quadrupels maar ook de bok, stout en dubbelbieren. Veel genoemde bieren in deze categorie zijn de Hertog Jan Grand Prestige, de St Bernardus Abt 12, de Chimay Blauw en de Cuvée van de Keizer blauw. Buiten de zwaardere donkere bieren om kan je ook geuze en lambiek bieren goed bewaren en de Orval wordt ook door velen bewaard.

Zoals ik hierboven beschreef bewaar ik dus voornamelijk zwaardere donkere bieren. Echter ben ik nog wel van plan om ook lambiek en geuze bieren weg te gaan leggen. Probleem bij mij is vaak dat ik gewoon te graag bier drink, ik moet er van afblijven.. maar dat kan ik niet altijd! Vandaar dat ik ook nog geen stout bier heb om te bewaren, ik vind ze gewoon te lekker!

Hoe lang bewaren?

De meeste bieren bereiken hun ideale ontwikkeling tussen de 5 en 8 jaar. Lambiek en geuze bieren kan je tien tot vijftien jaar laten liggen. Even geduld dus a.u.b.

Ik plak op mijn bieren etiketjes met daarop de datum dat ik ze weggelegd heb. Zo kan ik bijhouden hoe lang bepaalde bieren al liggen. Ik weet niet of de etiketten al die jaren blijven zitten, maar dan vervang ik ze gewoon.

Welke bieren bewaar ik?

Ik ben nog maar net begonnen met bier wegleggen en ik wil gewoon te graag bieren al meteen proeven. Dus mijn collectie bewaarbieren is nog niet zo groot en nog niet zo oud, maar dat komt vanzelf. Qua kleine flesjes met kroonkurk heb ik de Grand Prestige, de Grolsch Herfstbok en de Gulden Draak van één jaar oud.

Qua grote flessen heb ik de:
Raudon? Plyt? Alaus Dirbtuv?s & Brooklyn Brewery - Jam Session (quadrupel) || Ligt vanaf september 2017.
St bernardus abt 12 (2017) || Ligt vanaf februari 2017
Chimay Blauw (2016) || Ligt vanaf oktober 2016
Cuvee van de Keizer Blauw (2016) || Ligt vanaf augustus 2016
Gouden Carolus Whisky Infused (2015) || Ligt vanaf januari 2016

Leuk blog over bier? Deel hem nu!

Bier, bier en nog eens bier!

Meer bier op Biernet.nl