Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Nederlandse bieren op de internationale markt

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Nederlandse bieren op de internationale markt

18 maart 2014 door Lara Prinsen

De grote Nederlandse merken, Grolsch en Heineken, doen het al jaren erg goed op de internationale markt. Maar de groeiende interesse in ambachtelijke bieren, vooral in Amerika en Engeland, zorgt ervoor dat steeds meer kleinere brouwerijen uit Nederland bekender en populairder worden.

Nederlandse Bieren op de Internationale Markt

Het succes van de twee Nederlandse topmerken, Heineken en Grolsch, moet niet onderschat worden: daar kunnen we trots op zijn. Maar Nederland heeft veel meer te bieden dan deze twee massa geproduceerde pilsen.

Heineken

Er was redelijk wat ophef toen bekend werd dat James Bond Heineken zou gaan drinken in de film Skyfall. Zijn meest bekende zin was immers "Shaken, not stirred", en ging over een Martini. Maar alle ophef was eigenlijk om niets. Stel dat we Bond in zijn badjas zagen browsen op een online casino onder genot van een blikje bier was de ophef wel begrijpelijk geweest. Maar het label op de fles werd niet één keer in zijn volledigheid getoond en tijdens de film verklaart Bond zelfs dat Macallan whisky zijn favoriete drankje is. Het ziet er naar uit dat Heineken weinig heeft geleden onder alle consternatie. In 2011 produceerde het bedrijf ongeveer een halve liter bier voor elk persoon op deze aarde.

Grolsch

Toen bekend werd gemaakt in 2007 dat Grolsch zou worden overgenomen door SABMiller was dat het zoveelste merk dat zou worden opgeslokt door een gigant. Het was voor Grolsch een goede stap, aangezien het Nederlandse merk inmiddels in 70 landen wordt verkocht en zich met name concentreert op Engels sprekende landen. Zo wordt de Premium Pilsner ook in het Verenigd Koninkrijk gebrouwd.

Meer keuze voor liefhebbers van ambachtelijk bier

Het is onwaarschijnlijk dat deze twee grote merken in de toekomst worden ingehaald door onafhankelijke merken op de internationale markt, maar buitenlandse liefhebbers van Nederlandse bieren krijgen steeds meer oog voor de kleinere brouwers. Het feit dat veel biermerken, groot en klein, nu ook online te verkrijgen zijn, heeft ervoor gezorgd dat andere (kleinere) merken naast Grolsch en Heineken toegankelijker zijn voor de echte liefhebbers van Nederlands bier. 

Lees ook

Korenwolf

Korenwolf, gebrouwen door de Gulpener Bierbrouwerij is een geweldig voorbeeld van een bier die een liefhebber van Nederlandse bieren een keer moet proberen. Dit witbier heeft een alcoholpercentage van 5% en heeft een lichtgouden, troebele kleur. Doordat het bier een lichte citrussmaak heeft, is het erg lekker om in de zomer te drinken. De Gulpener Bierbrouwerij werd opgericht in 1825 en gebruikt lokale ingrediÑ‘nten bij de productie. Ook gebruiken ze milieuvriendelijke technologie, zoals zonne-energie.

Borefts Stout

Borefts Stout is een donker, schuimend bier met een goede kick dankzij een alcoholpercentage van 7,2%. Brouwerij De Molen is pas sinds 2004 actief, maar produceren ongeveer veertig verschillende bieren. Momenteel hebben ze 16 porter en stoutbieren, geÑ—nspireerd door vooroorlogse receptuur uit het Verenigd Koninkrijk. Dit specifieke bier heeft een hint van koffiesmaak en is daarom dus perfect voor winterse avonden voor de open haard.

Christoffel Bier

Christoffel Bier wordt tegenwoordig gebrouwen in BelgiÑ‘. In 2013 is bierbrouwerij Sint Christoffel helaas failliet verklaard; deze brouwerij werd gezien als één van de grootste tussen de kleine Nederlandse bierbrouwerijen. Christoffel Nobel Bramling Cross, met een alcoholpercentage van 8,7%, is een zwaar blond bier met een frisse hoppige smaak. Van dezelfde brouwerij kennen we Christoffel Bok, die twee keer is uitgeroepen tot Beste Nederlands Bokbier.

Inmiddels is de volledige bierlijn van de Christoffel Bieren weer leverbaar. In augustus 2013 werd er een doorstart gemaakt. Op basis van de originele, authentieke recepturen worden de bieren nu gebrouwen bij de Belgische Proefbrouwerij in Lochristi.

Welke soort bier je voorkeur ook heeft, het is een mooie ontwikkeling dat er steeds meer aandacht komt voor de Nederlandse ambachtelijk gebrouwen bieren!

Leuk blog over bier? Deel hem nu!

Bier, bier en nog eens bier!

Meer bier op Biernet.nl

Cookie instellingen