Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bierbrouwerij Brasserie d’Achouffe | La Chouffe brouwerij

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bierbrouwerij Brasserie d’Achouffe

Bierbrouwerij Brasserie d’Achouffe is een bierbrouwerij uit Wibrin (België) die is opgericht in 1982. Deze brouwerij heeft 12 bieren in het assortiment.

Chouffe Bieren
Brasserie d Achouffe logo
La Chouffe Logo

Gegevens brouwerij

Voorzieningen brouwerij

 • Ketels te huur

 • Proeflokaal

 • Restaurant

 • Rondleiding

 • Winkel

Biermerken van Bierbrouwerij Brasserie d’Achouffe

Bierbrouwerij Brasserie d’Achouffe heeft 12 bieren in het assortiment. Ontbreekt er een bier van deze brouwerij?

Voeg nu een bier toe van Bierbrouwerij Brasserie d’Achouffe!
 • La Chouffe - Blond - 8%

  La Chouffe is een speciaal blond bier met een lichte hopsmaak en toetsen van koriander en fruitige accenten. Het bier brengt citrustonen in de mond, gevolgd door verfrissende, aangenaam kruidige tonen die het geheel lichtheid geven.

 • Chouffe Lite - Blond - 4%

  Chouffe Lite 4,0% is een echte Chouffe met slechts 4% alcohol. Dit licht troebele blonde bier zit boordevol frisheid, met kruidige toetsen en heeft een fruitig karakter. Chouffe Lite 4,0% is de perfecte keuze als je wil genieten van een echt speciaalbier... met minder alcohol. 

 • Chouffe 40 Jaar - Blond - 5,6%

  De volgende smaaknotities gelden voor dit Chouffe jubileumbier van 5,6%: - Smaak - Gebalanceerde bitterheid met een zachte, fruitige toets. Verfrissend doordrinkbaar, en een verfijnd bittere nasmaak. Een aangenaam, fris, subtiel kruidig bier met een genuanceerde fruitigheid.  - Kleur - Goudkleurig met een mooie, lichte troebel. - Aroma - Licht hoppig met subtiel, maar toch duidelijk aanwezig salie-aroma en Provencaalse kruidentoets. 

 • Chouffe 0.4 - Alcoholarm - 0,4%

  Chouffe Alcoholvrij (ook wel Chouffe 0.4 of Chouffe Sans Alcool genoemd) is lekker verfrissend en heerlijk van smaak. Het bier kenmerkt zich door kruidige toetsen, de typische fruitigheid van Chouffe en een unieke lichtheid. 

 • Cherry Chouffe - Fruit - 8%

  Cherry Chouffe is een fruitbier vol verrassingen. Dit bier heeft de verfrissende MC Chouffe als basis en is verrijkt met fruit. Het aroma zit boordevol krieken, maar ook toetsen van aardbei, marsepein en zoete port. Ook in de licht zoete smaak is het rode fruit terug te vinden, samen met amandel en een subtiele kruidigheid.

 • Chouffe Soleil - Blond - 6%

  Chouffe Soleil is een blond speciaalbier met een verfrissende en lichtfruitige smaak.

 • Chouffe Bok - Bock - 6%

  De smaak van Chouffe Bok is zeer vol. Chouffe Bok 6666 onderscheidt zich door een koperkleurige tint, een frisse en fruitige neus en een aangenaam volle smaak die op een bittere toets eindigt.

 • N'ice Chouffe - Winter - 10%

  N'Ice Chouffe is een sterk bruin bier. N'Ice Chouffe is gekruid en heeft een lichte hopsmaak. 

Achtergrond informatie

Lees ook

Startkapitaal €5.000,--

In 1978 besluiten schoonbroers, Chris Bauweraerts (1952)en Pierre Gobron (1956), een Vlaming en een Waal, tijdens een zware kroegentocht zelf bier te gaan brouwen. In 1980 komen mislukte sluikbrouwsels van 10 liter in schoonmoeders garage te voorschijn, liefkozend Brasserie Gobron genaamd. In datzelfde jaar stelt Albert Masson, een landbouwer uit Achouffe, belangeloos een stalletje ter beschikking. Met het weinige geld waarover ze op dat ogenblik beschikten (200 000 BEF, iets minder dan 5 000 €), begon wat de «Chouffe story» zou worden. In het stalletje wordt een brouwerij, toen nog Brasserie de la Vallée des Fées genaamd, gebouwd uit enkele antieke koperen ketels, een thermometer van een oude stoomlocomotief, een schrootmolen en een kuip van een oude brouwerij, een vijzel uit een koffiebranderij, een vierkantig koelschip van een melkerij en een motor uit een ijsroomfabriek, gemonteerd.

Full-time brouwer

Op 28 augustus 1982 volgt het eerste brouwsel van 0,49 hl in Achouffe. Het vijfde brouwsel in maart 1893, Cuvée speciale F3B genoemd, en goed bevonden, bestond al uit 1,61 hl. In mei krijgt het bier uit Achouffe een naam: La Chouffe. Gebrek aan een koeling maakte dat het bier in augustus geïnfecteerd raakte en verzuurde en dus onverkoopbaar. Toch besloot Pierre in december van dat jaar zijn baan van produktiedirekteur in een ijscreamfirma op te zeggen en wordt per 1 februari 1984 full-time brouwer. Nu werd de naam van de brouwerij veranderd in Brasserie d'Achouffe.

Ontwikkeling

Einde maart 1985 wordt een nieuwe brouwketel geïnstalleerd van 8 hj die direkt verwarmd wordt door drie gasbranders. Vanaf juni heeft de brouwerij ook een eigen gistcultuur en in juli komt er een koelinstallatie in de gistingskamer bij. In november is de warme kamer af. In juni 1985 wordt een flessenwasser met een capaciteit van 650 flessen per uur in gebruik genomen en In september wordt een hulpkookketel geinstalleerd waardoor de capaciteit stijgt tot 11 HL per brouwsel. In november wordt bij Brouwerij Skol te Wegnez een brouwketel met een capaciteit van 20 HL op de kop getikt. Na al deze aanpassingen en uitbreidingen zal de brouwerij de vereiste 100 hectoliter per brouwsel kunnen maken.

Stijgende vraag

Ondertussen is de vraag blijven stijgen. In 1991 werd geïnvesteerd in een gloednieuwe inox brouwzaal met een jaarlijkse capaciteit van 10 000 hl. Ze werd onworpen door Ateliers de Monsville uit Quaregnon en bestaat uit twee ketels: een beslag- en kookketel en een filterkuip. De nieuwe brouwzaal (70 hl per brouwsel) werd halverwege 1992 in gebruik genomen. Inmiddels zijn er in totaal 5 man personeel.

Overname

Brasserie d’Achouffe nam in 1996 een meerderheidsbelang in de in 1993 heropgestarte Brasserie Piron in Aubel. Toen een tijd later de commerciële partner in Brasserie Piron failliet ging besloot Brasserie d’Achouffe niet verder te gaan met de brouwerij in Aubel.

Overgenomen om verder te groeien

De Brouwerij Duvel Moortgat neemt in de zomer van 2006 de streekbierbrouwerij Brasserie d'Achouffe, vooral bekend van de blonde "La Chouffe", volledig over. Met deze overname vervolledigt de brouwerij haar portefeuille van speciaalbieren en garandeert ze de verdere groei van de bieren van Achouffe.

Overnames
Brasserie Piron - Aubel (1996)

Overnames door Bierbrouwerij Brasserie d’Achouffe

Bierbrouwerij Brasserie d’Achouffe heeft 1 overname gedaan, namelijk Bierbrouwerij Brasserie Piron in 1996.

Bierbrouwerij Brasserie d’Achouffe in het nieuws

Producten van Bierbrouwerij Brasserie d’Achouffe

Bekijk alle producten van Bierbrouwerij Brasserie d’Achouffe die op dit moment te koop zijn.

Cookie instellingen