Bierbrouwerij Brasserie d’Achouffe

Gegevens brouwerij
Land
Provincie
Locatie brouwerij
Rue du Village 32
Postcode
6666 Wibrin
Plaats
Actieve brouwerij
Ja (37 jaar actief)
Opgericht in
1982
Overgenomen door
Voorzieningen
Proeflokaal
Restaurant
Rondleiding
Ketels te huur
Winkel

Biermerken van Bierbrouwerij Brasserie d’Achouffe

Bierbrouwerij Brasserie d’Achouffe in het nieuws

Ook La Chouffe verkrijgbaar op blik

Winterbier-verkiezing is strijd Nederland - België

Illustratie voor Big Chouffe 2016

Achtergrond informatie

Startkapitaal €5.000,--

In 1978 besluiten schoonbroers, Chris Bauweraerts (1952)en Pierre Gobron (1956), een Vlaming en een Waal, tijdens een zware kroegentocht zelf bier te gaan brouwen. In 1980 komen mislukte sluikbrouwsels van 10 liter in schoonmoeders garage te voorschijn, liefkozend Brasserie Gobron genaamd. In datzelfde jaar stelt Albert Masson, een landbouwer uit Achouffe, belangeloos een stalletje ter beschikking. Met het weinige geld waarover ze op dat ogenblik beschikten (200 000 BEF, iets minder dan 5 000 €), begon wat de «Chouffe story» zou worden. In het stalletje wordt een brouwerij, toen nog Brasserie de la Vallée des Fées genaamd, gebouwd uit enkele antieke koperen ketels, een thermometer van een oude stoomlocomotief, een schrootmolen en een kuip van een oude brouwerij, een vijzel uit een koffiebranderij, een vierkantig koelschip van een melkerij en een motor uit een ijsroomfabriek, gemonteerd.

Full-time brouwer

Op 28 augustus 1982 volgt het eerste brouwsel van 0,49 hl in Achouffe. Het vijfde brouwsel in maart 1893, Cuvée speciale F3B genoemd, en goed bevonden, bestond al uit 1,61 hl. In mei krijgt het bier uit Achouffe een naam: La Chouffe. Gebrek aan een koeling maakte dat het bier in augustus geïnfecteerd raakte en verzuurde en dus onverkoopbaar. Toch besloot Pierre in december van dat jaar zijn baan van produktiedirekteur in een ijscreamfirma op te zeggen en wordt per 1 februari 1984 full-time brouwer. Nu werd de naam van de brouwerij veranderd in Brasserie d'Achouffe.

Ontwikkeling

Einde maart 1985 wordt een nieuwe brouwketel geïnstalleerd van 8 hj die direkt verwarmd wordt door drie gasbranders. Vanaf juni heeft de brouwerij ook een eigen gistcultuur en in juli komt er een koelinstallatie in de gistingskamer bij. In november is de warme kamer af. In juni 1985 wordt een flessenwasser met een capaciteit van 650 flessen per uur in gebruik genomen en In september wordt een hulpkookketel geinstalleerd waardoor de capaciteit stijgt tot 11 HL per brouwsel. In november wordt bij Brouwerij Skol te Wegnez een brouwketel met een capaciteit van 20 HL op de kop getikt. Na al deze aanpassingen en uitbreidingen zal de brouwerij de vereiste 100 hectoliter per brouwsel kunnen maken.

Stijgende vraag

Ondertussen is de vraag blijven stijgen. In 1991 werd geïnvesteerd in een gloednieuwe inox brouwzaal met een jaarlijkse capaciteit van 10 000 hl. Ze werd onworpen door Ateliers de Monsville uit Quaregnon en bestaat uit twee ketels: een beslag- en kookketel en een filterkuip. De nieuwe brouwzaal (70 hl per brouwsel) werd halverwege 1992 in gebruik genomen. Inmiddels zijn er in totaal 5 man personeel.

Overname

Brasserie d’Achouffe nam in 1996 een meerderheidsbelang in de in 1993 heropgestarte Brasserie Piron in Aubel. Toen een tijd later de commerciële partner in Brasserie Piron failliet ging besloot Brasserie d’Achouffe niet verder te gaan met de brouwerij in Aubel.

Overgenomen om verder te groeien

De Brouwerij Duvel Moortgat neemt in de zomer van 2006 de streekbierbrouwerij Brasserie d'Achouffe, vooral bekend van de blonde "La Chouffe", volledig over. Met deze overname vervolledigt de brouwerij haar portefeuille van speciaalbieren en garandeert ze de verdere groei van de bieren van Achouffe.

Overnames
Brasserie Piron - Aubel (1996)

Heb je aanvullende informatie over deze brouwerij of een interessante foto, contact ons.

Locatie brouwerij


Reactie plaatsen

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.

Overnames

1996: Bierbrouwerij Brasserie Piron (BEL)