Brouwerij Egmond / Sancti Adalberti

Gegevens brouwerij
Provincie
Locatie brouwerij
Weg over de Bisschop 1 B
Postcode
1934CS
Actieve brouwerij
Ja (10 jaar actief)
Opgericht in
2009
Voorzieningen
Proeflokaal
Restaurant
Rondleiding
Ketels te huur
Winkel

Biermerken van Brouwerij Egmond / Sancti Adalberti

Brouwerij Egmond / Sancti Adalberti in het nieuws

Duurzame samenwerking tussen Brouwerij Egmond en Klompenhoeve

Lamoraal van Egmont wordt herdacht met speciaalbier

Achtergrond informatie

Sinds 2018 staat in Egmond aan den Hoef een ambachtelijke brouwerij, waar onder meer de Sancti Adalberti abdijbieren worden gebrouwen. Een brouwhuis van 2500 liter, tien gistingstanks, een bottellijn en het vakmanschap van de brouwers zorgen voor heerlijke speciaal bieren. U kunt onder leiding van deskundige medewerkers een rondleiding maken door de brouwerij en genieten van een proeverij in het Proeflokaal. 

Proeflokaal en Rondleiding 

Het proeflokaal is het gezellige begin- en eindpunt voor rondleidingen en proeverijen. Daarnaast ben je van harte welkom als je een proefglas van onze bieren wilt drinken en wilt genieten van onze lokale borrelhapjes. Met zicht op de brouwerij kan je genieten van onze bieren. U kunt binnen lopen voor een inlooprondleiding of reserveren voor een bepaalde tijd. 

Openingstijden: vrijdag, zaterdag en zondag van 16:00 tot 19:00 uur. 
Reserveren voor groepen kan via: proeflokaal@brouwerijegmond.nl

Sancti Adalberti 

Sancti Adalberti wordt gebrouwen in licentie met de abdij van Egmond en is het enige Benedictijner abdijbier van Nederland. Inmiddels brouwt men Tripel, Dubbel, Weizen, Blonde, Abdijbock en een zwaar donker bier Pastorale. Alle bieren zijn biologisch. Toevoeging van lindebloesem zorgt voor een eigen karakter en een heerlijke geur. 

Brouwerijwinkel 

In de brouwerij winkel vind je naast onze bieren ook cadeauverpakkingen, glazen, schorten en  T-shirts. Leuk om na een proeverij mee naar huis te nemen. 

Openingstijden: maandag – vrijdag 10:00 – 16:00, vrijdag – zondag 16:00 – 19:00 

Brouwerij Egmond: Sancti Adalberti brouwerij

Achtergrond brouwerij

De bieren van Sancti Adalberti worden in licentie met de abdij van Egmond ambachtelijk gebrouwen met 100% biologische granen. De brouwerij is gelegen in Egmond aan Den Hoef.

Eigen brouwerij per mei 2017

Sancti Adalberti opent in mei 2017 een eigen brouwerij met proeflokaal en winkel. De brouwerij moet het hart worden van de Egmond Experience. 

Egmond Experience

Bijna 1,5 duizend jaar geleden, in 690, kwam de missionaris Adelbert van Ierland naar Nederland toe. Hij vestigde zich op een plekje in de duinen dat Egmond genoemd werd. Hij probeerde van daar uit de Friezen die er woonden te bekeren tot het christelijk geloof.

50 jaar later overleed Adelbert. Hij werd op zijn plekje in de duinen begraven dat al snel daarna een bedevaartsoord is geworden.

Graaf Dirk

In 922 kwam het gebied in handen van Graaf Dirk. Dirk had een nonnenkloostertje in Hallem (Egmond-Binnen). Adelbert verscheen in een droom van Wilfsit, een der nonnen, en zei dat men hem moest opgraven en opnieuw begraven in het kloostertje van Hallem. Het gebeente van Adelbert werd opgegraven en toen gebeurde er een wonder. Op de plek waar ze hem vonden welde een bron op. Sinds die tijd is deze bron er altijd geweest. De geruchten gaan dat het water uit deze bron oogziektes en dwaasheid geneest. Het water uit de bron is verwerkt in Egmonds abdijbier. 

Het houten klooster werd vervangen door een stenen abdij. Als snel groeide deze abdij uit tot een centrum van kennis en macht. In de wijde omtrek had de abdij bezittingen. Dit duurde tot 1573, toen de strijd uitbrak met de Spanjaarden. Alle kerken en grote gebouwen in de omgeving werden verwoest door Dirk van Sonoy, ook de abdij van Egmond.

Eeuwenlang heeft de ruïne van de abdij in het landschap gestaan. Pas in 1935 is er een nieuwe abdij gebouwd, ruim 300 jaar later. In 1950 was de nieuwe abdij af. In de abdij wonen nu 13 monniken die leven volgens de regel van onze Heilige Vader Benedictus.

Sancti Adalberti in 2009

Aan de hand van de rijke historie van de abdij van Egmond werd duidelijk dat er weer Egmonds abdijbier moest komen. Niet dat de monniken het zelf zouden gaan brouwen, maar wel in licentie met de abdij. Zo ontstond Sancti Adalberti, dat daarmee het enige echte Nederlandse abdijbier is.

Het bier moest een speciaalbier worden dat verankerd is met het verleden van de abdij. Er is water uit de geneeskrachtige bron toegevoegd aan het bier maar ook lindebloesem. Lindebloesem is toegevoegd in relatie met de linden op de Abdijlaan en de Adelbertusakker.

Op 28 juni 2009 was het zover, de presentatie van het abdijbier Sancti Adalberti. Gezeten op een Fries paard kwam Dirk van Sonoy het eerste fust Egmondse Tripel afleveren bij de abdij van Egmond. Hij was het die in 1573 de abdij verwoestte. Het bier was direct een groot succes. Het duurde drie weken en toen was de 1000 liter al uitverkocht. In 2015 werd 650 hl gebrouwen verdeeld over de vijf bieren, Weizen, Blonde, Dubbel, Tripel en Pastorale (winterbier).

Plannen Egmondse Brouwerij in 2017

De Egmondse brouwers hebben de financiering rond om een prachtige brouwerij te bouwen. Een duurzame brouwerij met een capaciteit van 3.000 hectoliter per jaar. Er zal niet alleen een brouwerij komen, maar ook een proeflokaal en winkel. Die 'Egmond Experience' moet er voor gaan zorgen dat velen de weg naar Brouwerij Egmond gaan vinden.

Heb je aanvullende informatie over deze brouwerij of een interessante foto, contact ons.

Locatie brouwerij


Reactie plaatsen

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.