Brouwerij Egmond / Sancti Adalberti

Gegevens brouwerij
Provincie
Locatie brouwerij
Weg over de Bisschop 1 B
Postcode
1934CS
Actieve brouwerij
Ja (10 jaar actief)
Opgericht in
2009
Voorzieningen
Proeflokaal
Restaurant
Rondleiding
Ketels te huur
Winkel

Biermerken van Brouwerij Egmond / Sancti Adalberti

Brouwerij Egmond / Sancti Adalberti in het nieuws

Brouwerij Egmond viert 10-jarig jubileum met bier en boek

Winnaars Dutch Beer Challenge 2019

Duurzame samenwerking tussen Brouwerij Egmond en Klompenhoeve

Achtergrond informatie

Sinds 2018 staat in Egmond aan den Hoef een ambachtelijke brouwerij, waar onder meer de Sancti Adalberti abdijbieren worden gebrouwen. Een brouwhuis van 2500 liter, tien gistingstanks, een bottellijn en het vakmanschap van de brouwers zorgen voor heerlijke speciaal bieren. U kunt onder leiding van deskundige medewerkers een rondleiding maken door de brouwerij en genieten van een proeverij in het Proeflokaal. 

Proeflokaal en Rondleiding 

Het proeflokaal is het gezellige begin- en eindpunt voor rondleidingen en proeverijen. Daarnaast ben je van harte welkom als je een proefglas van onze bieren wilt drinken en wilt genieten van onze lokale borrelhapjes. Met zicht op de brouwerij kan je genieten van onze bieren. U kunt binnen lopen voor een inlooprondleiding of reserveren voor een bepaalde tijd. 

Openingstijden: vrijdag, zaterdag en zondag van 16:00 tot 19:00 uur. 
Reserveren voor groepen kan via: proeflokaal@brouwerijegmond.nl

Sancti Adalberti 

Sancti Adalberti wordt gebrouwen in licentie met de abdij van Egmond en is het enige Benedictijner abdijbier van Nederland. Inmiddels brouwt men Tripel, Dubbel, Weizen, Blonde, Abdijbock en een zwaar donker bier Pastorale. Alle bieren zijn biologisch. Toevoeging van lindebloesem zorgt voor een eigen karakter en een heerlijke geur. 

Brouwerijwinkel 

In de brouwerij winkel vind je naast onze bieren ook cadeauverpakkingen, glazen, schorten en  T-shirts. Leuk om na een proeverij mee naar huis te nemen. 

Openingstijden: maandag – vrijdag 10:00 – 16:00, vrijdag – zondag 16:00 – 19:00 

Brouwerij Egmond: Sancti Adalberti brouwerij

Adelbert en Graaf Dirk

Bijna 1,5 duizend jaar geleden, in 690, kwam de missionaris Adelbert van Ierland naar Nederland toe. Hij vestigde zich op een plekje in de duinen dat Egmond genoemd werd. Hij probeerde van daar uit de Friezen die er woonden te bekeren tot het christelijk geloof.

50 jaar later overleed Adelbert. Hij werd op zijn plekje in de duinen begraven dat al snel daarna een bedevaartsoord is geworden.

In 922 kwam het gebied in handen van Graaf Dirk. Dirk had een nonnenkloostertje in Hallem (Egmond-Binnen). Adelbert verscheen in een droom van Wilfsit, een der nonnen, en zei dat men hem moest opgraven en opnieuw begraven in het kloostertje van Hallem. Het gebeente van Adelbert werd opgegraven en toen gebeurde er een wonder. Op de plek waar ze hem vonden welde een bron op. Sinds die tijd is deze bron er altijd geweest. De geruchten gaan dat het water uit deze bron oogziektes en dwaasheid geneest. Het water uit de bron is verwerkt in Egmonds abdijbier. 

Het houten klooster werd vervangen door een stenen abdij. Als snel groeide deze abdij uit tot een centrum van kennis en macht. In de wijde omtrek had de abdij bezittingen. Dit duurde tot 1573, toen de strijd uitbrak met de Spanjaarden. Alle kerken en grote gebouwen in de omgeving werden verwoest door Dirk van Sonoy, ook de abdij van Egmond.

Eeuwenlang heeft de ruïne van de abdij in het landschap gestaan. Pas in 1935 is er een nieuwe abdij gebouwd, ruim 300 jaar later. In 1950 was de nieuwe abdij af. In de abdij wonen nu 13 monniken die leven volgens de regel van onze Heilige Vader Benedictus.

Heb je aanvullende informatie over deze brouwerij of een interessante foto, contact ons.

Locatie brouwerij


Reactie plaatsen

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.