Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

De Heidebrouwerij B.V. | Bierbrouwerij uit Ede

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

De Heidebrouwerij B.V.

De Heidebrouwerij B.V. is een bierbrouwerij uit Veenendaal (Nederland) die is opgericht in 2005. Deze brouwerij heeft 6 bieren in het assortiment.

De Heijdebrouwerij
 Veluws Heidebier etiket
Vincent

Gegevens brouwerij

Voorzieningen brouwerij

 • Ketels te huur

 • Proeflokaal

 • Restaurant

 • Rondleiding

 • Winkel

Biermerken van De Heidebrouwerij B.V.

De Heidebrouwerij B.V. heeft 6 bieren in het assortiment. Ontbreekt er een bier van deze brouwerij?

Voeg nu een bier toe van De Heidebrouwerij B.V.!
 • Everzwijn Tripel - Tripel - 8,5%

  De Everzwijn Tripel is een bloemige, fruitige tripel. Het bier geurt naar een rozentuin. In de smaak overheerst hop en bitterheid.  

 • Veluws Heidebier - Blond - 6,2%

  Het bier heeft een frisse smaak, dat mede komt door de licht moutige smaak van lokale gerst en een vleugje honing. Dit zorgt er voor dat het Veluws Heidebier een bijzonder karakter krijgt.                                                                                                 

 • Vincent - Blond - 6,2%

  Een smaakvol bier van 6,2 % alc. gemaakt met ingrediënten samengesteld uit het smaakprofielenboekje t.b.v. De smaak van Van Gogh: een bloemig-/citrusachjtig aroma in de geur met daarbij een zweem van sinaasappel in de smaak.

 • Edelhert Donker - Quadrupel - 9%

  Edelhert Donker is een stevig bier met een zoete smaak waarvan je het alcoholpercentage van 9% goed proeft.

 • Vincent Donker - Bock - 7,5%

  Dit donkere bockbier heeft een volle, zachte afdronk met een vleugje koffiesmaak. 

 • Edenoartje - Ale - 5,5%

  Edenoartje heeft een frisse smaak en een heerlijke licht-pittige afdronk.

Niet meer gebrouwen door De Heidebrouwerij B.V.

Er is bij ons 1 bier bekend van De Heidebrouwerij B.V. die nu niet meer wordt gebrouwen.

 • Pegasus bier - Ale - 5%

  Pegasus bier heeft een karamel-achtige afdronk. Voor de ingrediënten is gebruikgemaakt van zuiver veluwewater, donkere en lichte gerstemout, hop en gist. 

Achtergrond informatie

Wat zo'n 25 jaar als hobby begon heeft uiteindelijk geresulteerd in de oprichting van de Veluwse Heidebrouwerij:

Automatiseerder Gerrit Hammink (1956) won twee keer het Open Nederlands Kampioenschap (ONK): in 1996 en in 1999 en werd een keer tweede (1995). In 1999 werd zijn lichte Meibokbier zelfs bekroond met het - op dat moment - hoogst aantal punten ooit vergeven (92 van de 100).

In 1995 kwam de plaatselijke landbouwschool, het Groenhorstcollege, in het kader van een eenmalig project, met het idee voor een 'Bier van de Ginkelse heide' op de proppen. Voor Gerrit was dit een bron van inspiratie. Nog datzelfde jaar kwam het, met behulp van de brouwfaciliteiten van een andere brouwerij gebrouwen, Veluws Heidebier op de markt. Dit bier werd afgezet via plaatselijke slijters in- en rondom Ede.

Echter door omstandigheden moest Gerrit het project stilleggen en was vanaf 2003 twee jaar brouwer bij Brouwerij De Drie Ringen in Amersfoort.

De combinatie werken (automatisering) en brouwen bleek echter een lastige combinatie en Gerrit legde de roerstok bij De Drie Ringen erbij neer. Inmiddels werd Gerrit lid van biervereniging Triple-W in Nijmegen. Hier leerde hij onder andere Michiel van der Kaaden en Pim Hopman kennen.
Samen met hen volgde hij cursussen voor keurmeester welke met goed gevolg werd afgelegd en houd hij zich vanaf die tijd ook bezig met het proeven, beoordelen en jureren van bieren als gelicentieerd BKG keurmeester.

Lees ook

Echter het brouwersbloed stroomde nog steeds door de aderen en hield de droom levend om ooit nog eens een eigen brouwerij te hebben. Hij richtte in augustus 2005 samen met Michiel van der Kaaden De Veluwse Heidebrouwerij op met als doel de promotie van van streekbieren/-producten. Het middel om dit doel te bewerkstelligen is een eigen assortiment bieren met een regionaal karakter.  In de loop van 2006 besloot Michiel van der Kaaden wegens tijdgebrek zijn activiteiten voor De Veluwse Heidebrouwerij te staken en ging Gerrit alleen verder.

In 2010 kwam na 1,5 jaar van voorbereiding en wachten de kans om op de leegkomende kazerneterreinen in Ede de manschappenkeuken te huren en kon Gerrit zich geheel gaan richten op het nieuwe project en vanaf September 2011 werd de voormalige keuken ingericht naar een brouwerij met proefgelegenheid. Zijn vrouw was een paar jaar eerder gestart met een onderneming die natuurlijke zeep produceerd en was op zoek naar een goede locatie die ook gevonden werd in het voormalige keukengebouw. en zo werd op 30 Maart 2012 de Veluwse Heidebrouwerij/Reginazeep officieel geopend.

De brouwerij wil zich gaan inzetten voor regionale activiteiten en bezienswaardigheden in en om de Veluwe en daardoor het stimuleren van ambachtelijke streekproducten zoals bv. zeep en heidehoning.
Als basis is gekozen het brouwen en promoten van eigen gebrouwen bier. Elk bier zal een regionaal karakter meekrijgen, hetzij door het verwerken van ambachtelijke streekproducten zoals heidehoning van de Ginkelse- en Edese heide- of door het gebruik van bijv. in de regio verbouwde gerst en/of hop.

Naamsverandering naar De Heidebrouwerij B.V.

In 2016 is de naam gewijzigd van De Veluwse Heidebrouwerij naar De Heidebrouwerij. De wijziging is om een hele positieve reden tot stand gekomen: De brouwerij is Internationaal gegaan en daarbij zijn er een aantal keuzes gemaakt ‘De Veluwse Heidebrouwerij’ werd als een te lange naam bevonden terwijl ‘De Heidebrouwerij’ ook makkelijker te vertalen is in landen waar een Engelstalige naam (The Heath Brewery) commercieel handiger is.

2017 en 2018

In de loop van 2017 heeft Gerrit Hammink besloten zijn activiteiten voor De Heidebrouwerij te staken. De brouwerij maakte echter een doorstart. Het adres (Nieuwe Kazernelaan 2, gebouw 3 in Ede) kwam in 2018 te vervallen. Vanaf dat moment werd het terrein van de voormalige Mauritskazerne alleen nog gebruikt voor opslag en demonstraties bierbrouwen. Het adres van de brouwerij wijzigde naar Veenendaal en de brouwerij brouwt sindsdien haar bieren in de ketels van andere brouwerijen. 

De Heidebrouwerij B.V. in het nieuws