Brouwerij Jonge Beer

Gegevens brouwerij
Provincie
Locatie brouwerij
Fabrieksweg 14
Postcode
7902 NM
Plaats
Actieve brouwerij
Ja (5 jaar actief)
Opgericht in
2014
Voorzieningen
Proeflokaal
Restaurant
Rondleiding
Ketels te huur
Winkel

Biermerken van Brouwerij Jonge Beer

Brouwerij Jonge Beer in het nieuws

Achtste Bird Collab: Jonge Beer uit Drenthe

Bird Brewery Collab Tour

Onderzoek naar katervrij bier

Achtergrond informatie

Hoogeveen is ontstaan als veenkolonie in de eerste helft van de zeventiende eeuw. Aan het eind van die eeuw was het inmiddels de grootste woonplaats van de provincie Drenthe en waren er 3 a 4 bierbrouwerijen en zeker 2 stokerijen actief. Er zijn korte tijd later zelfs 5 bierbrouwerijen werkzaam in Hoogeveen, 4 in Ruinen en 2 in Zuidwolde om de lokale bevolking en de vele turfgravers en schippers van bier te voorzien.

Ook werd er veel geimporteerd, vooral uit Haarlem. In 1795 wordt in een boek gemeldt dat vooral het Hoogeveense Jopenbier beroemd is in de regio. Na de Franse periode breekt een nieuwe tijd aan. Er zijn nog drie brouwerijen over, maar als er nieuwe technieken en productiemethoden opkomen haken de Hoogeveense brouwers af, zoals op zovele plaatsen. In 1850 sluit de laatste ambachtelijke brouwerij in Hoogeveen zijn deuren. Koffie en jenever hebben bier van zijn troon gestoten.

Aan het eind van de negentiende eeuw zal het industriëel geproduceerde pils de nekslag voor het merendeel van de overgebleven traditionele brouwerijen in het land vormen. Sindsdien is hun land een typisch pilsdrinkend land geworden. Tot een aantal jaren geleden een kentering optrad. Sinds enkele jaren wordt er weer volop speciaalbier gebrouwen door veelal kleinschalig werkende ambachtelijke brouwers.

Jonge Beer Brouwers

Jonge Beer Brouwerij is een vennootschap tussen de partners Alie en Jan de Vries.

Alie is Jan's steun en neemt achter de schermen veel werk voor haar rekening. Jan heeft de receptuur van alle bieren uitgewerkt, na eerst bedacht te hebben welke richting een bier op moet gaan en waarin het moet afwijken van al bestaande smaken.

Het eerste bier dat Jan maakte, en deelde met Alie, werd in 1982 gebrouwen. Sindsdien is er veel veranderd en werden de bieren steeds beter. In 2011 werd de website van Jonge Beer geintroduceerd, maar een brouwlocatie om professioneel te brouwen was er nog steeds niet.

In de zomer van 2014 kwam er eindelijk een mooie locatie beschikbaar om in Hoogeveen een brouwerij te kunnen beginnen. Er werd een markant gebouw aan de Fabrieksweg aangekocht dat in 1948 gebouwd werd door H. Lip die er een houten speelgoedfabriek in vestigde. Het gebouw is typerend voor de wederopbouw. Kenmerkende onderdelen van de bouw van net na de tweede wereldoorlog worden zoveel mogelijk zichtbaar gehouden. Wel moet er nog veel verbouwd worden. De foto geeft een impressie van het pand.

De naam

Een Arend, een Gans, zelfs een Leeuw is bekend als naam voor een brouwerij, meestal met een voorvoegsel zoals vliegende, witte of jonge of iets dergelijks. Maar een Beer in Nederland? En dan ook nog een Jonge Beer?

Tja, soms kom je aan een naam via een omweggetje. Om het eenvoudig te houden; tot ongeveer 2010 noemden ze hun huisbrouwerij Humber, maar toen ze een naam voor een website wilden registreren was die al geclaimd. Humber is een Oudnoorse naam en betekent vertaald Jonge Beer. Deze naam was nog wel vrij, dus hebben ze die toen gelijk vastgelegd.

Nu heet hun bitterbier Humber en de brouwerij Jonge Beer Brouwerij, niet meer en niet minder.

De Jonge Beer in 2016

Heb je aanvullende informatie over deze brouwerij of een interessante foto, contact ons.

Locatie brouwerij


1 reactie

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.

S. Watering (gast) op 03-09-2017 om 16:01:55

Mijn vader is binnenkort jarig, ik zou hem graag een bierproeverij bon aanbieden op zijn verjaardag zodat hij daar een keer heen kan. Wat zijn de kosten voor 2 personen? Graag hoor ik z.s.m van u. Mvg S.Watering