Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Brouwerij Jonge Beer

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Brouwerij Jonge Beer

Brouwerij Jonge Beer is een bierbrouwerij uit Hoogeveen (Nederland) die is opgericht in 2014. Deze brouwerij heeft 11 bieren in het assortiment.

Jongebeer Brouwerij
Humber
Eridaan

Gegevens brouwerij

Voorzieningen brouwerij

 • Ketels te huur

 • Proeflokaal

 • Restaurant

 • Rondleiding

 • Winkel

Biermerken van Brouwerij Jonge Beer

Brouwerij Jonge Beer heeft 11 bieren in het assortiment. Ontbreekt er een bier van deze brouwerij?

Voeg nu een bier toe van Brouwerij Jonge Beer!
 • Jonge Beer Sesjun HobBlont - Light - 3,5%

  Fris en citrushoppige Session Ale variant van de prijswinnende HobBlonder.

 • HobBlonder - Blond - 6,2%

  Hobblonder heeft een citrus, hoppige, volle smaak met toch een lichte afdronk.

 • Jonge Beer Lieveling - Honingbier - 11%

  Een heidehoning quadrupel met een heerlijke geur van de royaal gebruikte regionale heidehoning. De honing is geheel uitgegist waardoor het bier niet echt zoet is.

 • Humber - Alt - 5%

  Humber is pittig moutig van smaak met een hint van frisse hop.

 • Eridaan - Bock - 6,8%

  Deze Eridaan is volmoutig en bloemig van smaak met een zachte geur. Zoet en fris zijn goed in balans.

 • Jonge Beer Jopper - Gerstewijn - 9%

  Een niet zoete, volmoutse Barley Wine met een subtiel complexe smaak.

 • Frisser - Alcoholarm - 0,5%

  De geur is traditioneel en uitgesproken hoppig. De smaak is licht en fris met een pittig moutige toets waarbij ook de hop flink meespeelt, zonder lang te blijven hangen. 

 • Jonge Beer Sunt Steffen - Winter - 8%

  Kruidig verwarmend bier, niet alleen door de gebruikte specerijen. Met een volle smaak en geur van kaneel, piment (all spices), kruidnagel, steranijs en vanille, kan dit bier de gehele koude periode van het jaar een fijne verwarming betekenen.

Achtergrond informatie

Hoogeveen is ontstaan als veenkolonie in de eerste helft van de zeventiende eeuw. Aan het eind van die eeuw was het inmiddels de grootste woonplaats van de provincie Drenthe en waren er 3 a 4 bierbrouwerijen en zeker 2 stokerijen actief. Er zijn korte tijd later zelfs 5 bierbrouwerijen werkzaam in Hoogeveen, 4 in Ruinen en 2 in Zuidwolde om de lokale bevolking en de vele turfgravers en schippers van bier te voorzien.

Ook werd er veel geimporteerd, vooral uit Haarlem. In 1795 wordt in een boek gemeldt dat vooral het Hoogeveense Jopenbier beroemd is in de regio. Na de Franse periode breekt een nieuwe tijd aan. Er zijn nog drie brouwerijen over, maar als er nieuwe technieken en productiemethoden opkomen haken de Hoogeveense brouwers af, zoals op zovele plaatsen. In 1850 sluit de laatste ambachtelijke brouwerij in Hoogeveen zijn deuren. Koffie en jenever hebben bier van zijn troon gestoten.

Aan het eind van de negentiende eeuw zal het industriëel geproduceerde pils de nekslag voor het merendeel van de overgebleven traditionele brouwerijen in het land vormen. Sindsdien is hun land een typisch pilsdrinkend land geworden. Tot een aantal jaren geleden een kentering optrad. Sinds enkele jaren wordt er weer volop speciaalbier gebrouwen door veelal kleinschalig werkende ambachtelijke brouwers.

Jonge Beer Brouwers

Jonge Beer Brouwerij is een vennootschap tussen de partners Alie en Jan de Vries.

Alie is Jan's steun en neemt achter de schermen veel werk voor haar rekening. Jan heeft de receptuur van alle bieren uitgewerkt, na eerst bedacht te hebben welke richting een bier op moet gaan en waarin het moet afwijken van al bestaande smaken.

Lees ook

Het eerste bier dat Jan maakte, en deelde met Alie, werd in 1982 gebrouwen. Sindsdien is er veel veranderd en werden de bieren steeds beter. In 2011 werd de website van Jonge Beer geintroduceerd, maar een brouwlocatie om professioneel te brouwen was er nog steeds niet.

In de zomer van 2014 kwam er eindelijk een mooie locatie beschikbaar om in Hoogeveen een brouwerij te kunnen beginnen. Er werd een markant gebouw aan de Fabrieksweg aangekocht dat in 1948 gebouwd werd door H. Lip die er een houten speelgoedfabriek in vestigde. Het gebouw is typerend voor de wederopbouw. Kenmerkende onderdelen van de bouw van net na de tweede wereldoorlog worden zoveel mogelijk zichtbaar gehouden. Wel moet er nog veel verbouwd worden. De foto geeft een impressie van het pand.

De naam

Een Arend, een Gans, zelfs een Leeuw is bekend als naam voor een brouwerij, meestal met een voorvoegsel zoals vliegende, witte of jonge of iets dergelijks. Maar een Beer in Nederland? En dan ook nog een Jonge Beer?

Tja, soms kom je aan een naam via een omweggetje. Om het eenvoudig te houden; tot ongeveer 2010 noemden ze hun huisbrouwerij Humber, maar toen ze een naam voor een website wilden registreren was die al geclaimd. Humber is een Oudnoorse naam en betekent vertaald Jonge Beer. Deze naam was nog wel vrij, dus hebben ze die toen gelijk vastgelegd.

Nu heet hun bitterbier Humber en de brouwerij Jonge Beer Brouwerij, niet meer en niet minder.

De Jonge Beer in 2016

Brouwerij Jonge Beer in het nieuws

 • Week van het Nederlandse bier 2022 bijna van start

  Week van het Nederlandse Bier 2022 staat voor de deur

  De Week van het Nederlandse Bier 2022 staat voor de deur. De week wordt geopend met een bierfestival in Den Haag en zal eindigen met de Open Brouwerij Dagen.

 • Drenthen speciaalbier van Bird Brewery en Jonge Beer

  Achtste Bird Collab: Jonge Beer uit Drenthe

  De Bird Collab Tour is aangekomen in Drenthe bij brouwerij Jonge Beer. De samenwerking tussen de twee brouwerijen heeft een Summer Brown speciaalbier opgeleverd.

 • Bird brewery bieren header

  Bird Brewery Collab Tour

  Bird Brewery vliegt in 2018 het hele land door! Elke maand brouwt de Amsterdamse brouwerij met één van de smaakmakers in een provincie een collaboration brew: 12 maanden, 12 provincies, 12 bieren. 

Cookie instellingen