Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Lentebierenfestival in Leeuwarden

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Lentebierenfestival in Leeuwarden

11 maart 2014 door Frans Filius, hobbybrouwer uit Leeuwarden.
www.smilt.nl

Het was 8 maart een heerlijke zonnige ochtend. De brouwers rijden vanuit het hele land naar de hoofdstad van Fryslân. Vandaag is het Lentebierenfestival in Leeuwarden.

Lentebierenfestival

Vorig jaar vielen de sneeuwvlokken nog op het dak van de Harmonie. Dit jaar staat ze vol in de zon met vrolijke bloemetjes aan haar voeten. Het is lente in Leeuwarden en dat mag gevierd worden!

De heren van PINT regio Noord zijn druk in de weer geweest om een mooie  verscheidenheid aan brouwerijen samen te kunnen brengen. Met 50 verschillende bieren van tap of fles en brouwers uit alle hoeken van het land is dat zeker gelukt. In Fryslân is de groep speciaalbier drinkers niet erg groot, maar in vergelijking met een paar jaar geleden wel erg toegenomen. Deze groei is voor brouwerijen een mooie gelegenheid om de Friezen kennis te laten maken met hun gerstenat.

Brouwers komen van ver Lentebierenfestival

Ramses bier uit Hooge Zwaluwe (boven Breda) en Muifelbrouwerij uit Berghem (tussen Nijmegen en Den Bosch) reizen dus graag een paar uur naar Leeuwarden om hun bieren te laten proeven. Beide brouwerijen maken bijzondere bieren. Ramses bier heeft een porter meegenomen die hij tijdens het tappen door hop en hout pompt zodat er ter plekke een smaaktoevoeging ontstaat. De “Mamba porter” krijgt hierdoor nog meer houtsmaak en de hop maakt het bier weer iets zachter. Hij heeft ook de “Rotskruiper” meegenomen, een single malt bier waarbij er alleen “Bio Karamel mout 120” gebruikt is, erg lekker!


Martin Ostendorf van de Muifelbrouwerij heeft met zijn “Beerskey” een mooie balans gemaakt tussen whisky en bier. Waar de meeste brouwers de whisky laten overheersen kiest hij ervoor om beide dranken goed aanwezig te laten zijn maar het echte bier gevoel blijft het belangrijkste.

Lentebier?

Uiteraard zijn er genoeg lentebieren om te kunnen proeven. Wat is nou precies een lentebier? Een witbier, weizenbier, blond en een IPA, het zijn geen echte lentebieren maar tijdens de lente zijn dit uitstekkende stijlen om te drinken. Veel brouwerijen hebben dan ook één van deze stijlen meegenomen. Een opvallend lentebier vind ik bij Duits & Lauret. Daniëlle Duits legt me uit dat ze d.m.v. de moutsoorten een echt lentebier hebben gemaakt. Vaak doen brouwers dit juist met de hop. De “Kiem” van Duits & Lauret is een lentebier met een mooie balans tussen de “moutige” winter en de “hoppige” zomer.

Barrel aged

Brouwerij het Uiltje was ook aanwezig. Robbert Uyleman, eigenaar van het Uiltje en brouwer bij Jopen, is nu 1,5 jaar bezig en sinds hij barrel aged bieren Lentebierenfestival is gaan maken is de vraag enorm gegroeid. Even een uiltje knappen zit er voor de brouwer dus niet meer in. “Meneer de uil” en “De Ransuil” waren er in verschillende barel aged badges te proeven.  De bezoekers zijn erg enthousiast over dit soort bieren. Het Uiltje had ook de mooiste stand, vooral de tap zag er goed uit en dit laat zien dat ze naast het brouwen ook de uitstraling serieus nemen.

Lees ook

Aan al het goede komt een einde

Negen uur bier plezier in de prachtige Harmonie komt ten einde. De brouwers  en bezoekers pakken hun boeltje op om vervolgens de straat over te steken naar speciaalbiercafé de Markies. Met tenten voor de deur is er voor iedereen een plekje. Brouwers en biergenieters schuiven bij elkaar aan en praten nog tot in de kleine uurtjes na over hun passie. Iedereen spreekt vol lof over het festival en de plannen voor volgend jaar zijn al weer gemaakt.

Festival gemist?

Vierhonderd mannen en vrouwen van jong tot oud kwamen naar het festival. Een mooi aantal en ondanks het mooie weer een groter aantal bezoekers dan vorig jaar. Het was gezellig druk maar er was ruimte voor meer. Volgend jaar zal het festival op 14 maart plaatsvinden en het is zeker de moeite waard om een bezoekje te brengen. Gelukkig hoeft men niet zo lang te wachten om de bieren van dit festival te proeven. Speciaalbiercafé de Markies heeft van de meeste brouwerijen 1 of 2 fustjes en de komende maanden kan men hier de heerlijke bieren van het festival degusteren.

Brouwerijen

VandeStreek, Duits & Lauret, de 7 Deugden, Eanske, Gulpener, de Gulzige Gans, Klein Duimpje, Maallust, Mommeriete, Muifelbrouwerij, Ramses, Noord Hollandse Bierbrouwerij, Scelling Bier, Othmar en het Uiltje

Lijst met bieren: http://pint.nl/noord/nieuws/bieren-bekend-voor-het-2e-noordelijk-lentebierenfestival.aspx

Meer over het festival: http://pint.nl/noord/festivals/2e-noordelijk-lentebierenfestival-leeuwarden.aspx

Leuk blog over bier? Deel hem nu!

Bier, bier en nog eens bier!

Meer bier op Biernet.nl

Cookie instellingen