Oersoep Brouwerij

Gegevens brouwerij
Provincie
Locatie brouwerij
Waalbandijk 20
Postcode
6541 AJ
Plaats
Actieve brouwerij
Ja (7 jaar actief)
Opgericht in
2012
Voorzieningen
Proeflokaal
Restaurant
Rondleiding
Ketels te huur
Winkel

Biermerken van Oersoep Brouwerij

Oersoep Brouwerij in het nieuws

Bier Top 30 bekendgemaakt in Bier! Magazine

Beer Geeks brouwen voor Stichting ALS

Swinkels Family Brewers: samenwerking met craftbrouwers

Achtergrond informatie

De brouwerij, opgericht in 2012, heeft in korte tijd een goede naam opgebouwd in de nationale en zelfs in delen van de internationale bier wereld. Je vindt de brouwers op het Honigcomplex, waar ze alleen maar bieren brouwen die ze zelf lekker vinden. Denk daarbij aan kruidige saisons, hopexplosieve IPA's , gerookte stouts én klassieke pils. Oersoep is een brouwerij die duidelijke keuzes maakt en het experiment durft op te zoeken. Heb jij de Hopfather of de En Garde al geproefd?

Herkomst naam

De naam Oersoep verwijst naar het begin van het leven op aarde waar vanuit eencellige organismen complex leven ontstond. De brouwerij maakt uit een soep van mout en water met een cellige organismen (gist) complexe bieren en smaken. De naam Oersoep refereert ook aan een aantal oude biertypen die door de brouwerij gemaakt worden zoals bieren met wilde gisting, tamelijk uniek in Nederland.

Producten

Oersoep besteedt veel aandacht aan haar bieren en brouwt graag gelaagde en complexe bieren. Gerookt, smakend naar het hooi in oude boerderijen of naar kruiden uit een ver land. Oersoep zoekt deze smaken zowel in de traditie als in het experiment. Het zijn bieren die bedoeld zijn om met aandacht te degusteren en er wordt nadruk gelegd op de combinatie met gerechten. De brouwerij brouwt met kwaliteitsproducten, daarom gebruiken ze vooral biologische grondstoffen.

Oersoep maakt veel gebruik van streekproducten, zoals fruit uit de Betuwe, lokale honing of granen. Het restproduct van het brouwproces, bierborstel, kan goed hergebruikt worden als veevoer of als voedingsbodem voor diverse gewassen. 

Sommige bieren laten we maandenlang rijpen in houten vaten. Uniek voor Nederland is dan ook een kelder gevuld met houten vaten.
Oersoep bestaat naast een aantal fanatieke vrijwilligers uit twee personen: Kick van Hout en Sander Kobes. Kick is onder andere eigenaar geweest van een speciaalbier cafees Opera en De Deut. Sander heeft veel van kennis over het brouwproces opgedaan als hobbybrouwer. Samen besloten ze om de hobby-brouwerij te verplaatsen van een keuken naar een pand waaruit ze ook konden verkopen. Toen ze merkten dat er erg veel vraag was naar het bier zijn ze begonnen met het opschalen van de brouwerij.
Oersoep krijgt financiën niet rond
De brouwerij had eerder in 2013 de prijsvraag gewonnen om zich te vestigen op de locatie in het voormalige waterpompstation in Lent. Maar ze krijgen de financiering niet rond. Dit tot groot verdriet uiteraard van veel bierliefhebbers en de brouwers zelf. Sander Kobes: Het bedrag dat via crowdfunding was binnengehaald om de brouwerij op te starten was boven verwachting. De bank eiste echter mede door het huidige economische klimaat aanvullende eisen om de financiering te kunnen verlengen. Hierdoor zou een vertraging van twee maanden optreden en daar zag de gemeente niets in. De tijd die we hadden gekregen om alles rond te krijgen was op voorhand al heel ambitieus en in deze tijd misschien wel nagenoeg onmogelijk. Maar goed we hebben ons best gedaan en uiteraard gaan we niet stil zitten."
Waar vroeger soep gemaakt werd, wordt nu Oersoep gemaakt
Toen de financiering voor de brouwerij annex grandcafé in het voormalige pompstation niet rond kwam wordt definitief de overstap gemaakt naar de voormalige Honig-fabriek aan de West-kanaaldijk. Misschien wel het meest onooglijke en minst romantische gebouwtje van Nijmegen, maar voor een zacht prijsje hebben ze nu ene riante ruimte tot hun beschikking, in ieder geval voor acht jaar. Hierna is het de bedoeling dat dit complex plaats maakt voor woningen. 
In België hebben ze een nieuwe bier installatie op de kop getikt. De investering van twee ton is grotendeels gefinancierd door crowdfunding. 

Heb je aanvullende informatie over deze brouwerij of een interessante foto, contact ons.

Locatie brouwerij


Reactie plaatsen

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.