Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Oersoep Brouwerij

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Oersoep Brouwerij

Oersoep Brouwerij is een bierbrouwerij uit Nijmegen (Nederland) die is opgericht in 2012. Deze brouwerij heeft 3 bieren in het assortiment.

Oersoep brouwerij header
Sexy motherbocker logo
Oersoep header

Gegevens brouwerij

Voorzieningen brouwerij

 • Ketels te huur

 • Proeflokaal

 • Restaurant

 • Rondleiding

 • Winkel

Biermerken van Oersoep Brouwerij

Oersoep Brouwerij heeft 3 bieren in het assortiment. Ontbreekt er een bier van deze brouwerij?

Voeg nu een bier toe van Oersoep Brouwerij!
 • Oersoep Hopfather - India Pale Ale - 5%

  Oersoep Hopfather is een fruitig en bitter biertje. Het toevoegen van Mosaic hopbloemen net voor het bier op fles gaat, geeft Hopfather de smaak van tropisch fruit.

 • Oersoep Sexy Motherbocker - Bock - 8,4%

  Dit bokbier heeft een zeer krachtige maar plezierige smaak. Tot slot zijn er in de Sexy Motherbocker tonen van chocolade te proeven samen met laurier en het heeft tot slot een notige smaak. Het is over het algemeen een zuur bier, en dat is niet wat je verwacht van een (herfst)bok.

 • Oersoep Leuterbier - Blond - 7%

  Leuterbier is een hartverwarmend blond bier met een verfrissende smaak. Dankzij het bijgeleverde Leuterspel ontstaan er speelse gesprekken over seksualiteit, in plaats van de standaard stoere kleedkamerpraat.

Niet meer gebrouwen door Oersoep Brouwerij

Er zijn bij ons 5 bieren bekend van Oersoep Brouwerij die nu niet meer worden gebrouwen.

 • Oersoep Havana - Berliner Weisse - 3,5%

  Havana heeft een aroma die doet denken aan mout, limoen en citroen. De smaak is licht zuur en droog en doet denken aan citrus.

 • Oersoep Load - India Pale Ale - 7,6%

  Oersoep Load smaakt hoppig, bitter en ook nog lichtzoet. Het bier bevat kruidige hop en verder heeft dit speciaal bier IPA karakter trekjes. 

 • Oersoep HillBilly - Saison - 5%

  Hillbilly is een speciaalbier van de Oersoep Brouwerij uit Nijmegen. Dit saison bier heeft een droge, lucht zurige smaak.

 • Oersoep Offspring - Lentebier - 6,6%

  Offspring is het nieuwe verfrissende bier van Oersoep. Offspring heeft een licht tot matige smaak, met lichte bitterheid. Deze friszure smaak maakt dit bier zeer elegant en soepel doordrinkbaar.

 • Oersoep Plan 9 From Outer Space - Pils - 5%

  Oersoep Plan 9 From Outer Space heeft een witte schuimkraag. De smaak van dit bier is bitter. De nasmaak van dit bier is licht zoet. Het is niet al te vol en levendig van smaak.

Achtergrond informatie

De brouwerij, opgericht in 2012, heeft in korte tijd een goede naam opgebouwd in de nationale en zelfs in delen van de internationale bier wereld. Je vindt de brouwers op het Honigcomplex, waar ze alleen maar bieren brouwen die ze zelf lekker vinden. Denk daarbij aan kruidige saisons, hopexplosieve IPA's , gerookte stouts én klassieke pils. Oersoep is een brouwerij die duidelijke keuzes maakt en het experiment durft op te zoeken. Heb jij de Hopfather of de En Garde al geproefd?

Herkomst naam

De naam Oersoep verwijst naar het begin van het leven op aarde waar vanuit eencellige organismen complex leven ontstond. De brouwerij maakt uit een soep van mout en water met een cellige organismen (gist) complexe bieren en smaken. De naam Oersoep refereert ook aan een aantal oude biertypen die door de brouwerij gemaakt worden zoals bieren met wilde gisting, tamelijk uniek in Nederland.

Producten

Oersoep besteedt veel aandacht aan haar bieren en brouwt graag gelaagde en complexe bieren. Gerookt, smakend naar het hooi in oude boerderijen of naar kruiden uit een ver land. Oersoep zoekt deze smaken zowel in de traditie als in het experiment. Het zijn bieren die bedoeld zijn om met aandacht te degusteren en er wordt nadruk gelegd op de combinatie met gerechten. De brouwerij brouwt met kwaliteitsproducten, daarom gebruiken ze vooral biologische grondstoffen.

Lees ook

Oersoep maakt veel gebruik van streekproducten, zoals fruit uit de Betuwe, lokale honing of granen. Het restproduct van het brouwproces, bierborstel, kan goed hergebruikt worden als veevoer of als voedingsbodem voor diverse gewassen. 

Sommige bieren laten we maandenlang rijpen in houten vaten. Uniek voor Nederland is dan ook een kelder gevuld met houten vaten. Oersoep bestaat naast een aantal fanatieke vrijwilligers uit twee personen: Kick van Hout en Sander Kobes. Kick is onder andere eigenaar geweest van een speciaalbier cafees Opera en De Deut. Sander heeft veel van kennis over het brouwproces opgedaan als hobbybrouwer. Samen besloten ze om de hobby-brouwerij te verplaatsen van een keuken naar een pand waaruit ze ook konden verkopen. Toen ze merkten dat er erg veel vraag was naar het bier zijn ze begonnen met het opschalen van de brouwerij.

Oersoep krijgt financiën niet rond

De brouwerij had eerder in 2013 de prijsvraag gewonnen om zich te vestigen op de locatie in het voormalige waterpompstation in Lent. Maar ze krijgen de financiering niet rond. Dit tot groot verdriet uiteraard van veel bierliefhebbers en de brouwers zelf. Sander Kobes: Het bedrag dat via crowdfunding was binnengehaald om de brouwerij op te starten was boven verwachting. De bank eiste echter mede door het huidige economische klimaat aanvullende eisen om de financiering te kunnen verlengen. Hierdoor zou een vertraging van twee maanden optreden en daar zag de gemeente niets in. De tijd die we hadden gekregen om alles rond te krijgen was op voorhand al heel ambitieus en in deze tijd misschien wel nagenoeg onmogelijk. Maar goed we hebben ons best gedaan en uiteraard gaan we niet stil zitten."

Waar vroeger soep gemaakt werd, wordt nu Oersoep gemaakt

Toen de financiering voor de brouwerij annex grandcafé in het voormalige pompstation niet rond kwam wordt definitief de overstap gemaakt naar de voormalige Honig-fabriek aan de West-kanaaldijk. Misschien wel het meest onooglijke en minst romantische gebouwtje van Nijmegen, maar voor een zacht prijsje hebben ze nu ene riante ruimte tot hun beschikking, in ieder geval voor acht jaar. Hierna is het de bedoeling dat dit complex plaats maakt voor woningen.  In België hebben ze een nieuwe bier installatie op de kop getikt. De investering van twee ton is grotendeels gefinancierd door crowdfunding. 

Oersoep Brouwerij in het nieuws

Oersoep Brouwerij reclames

Bekijk alle bierreclames.