Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Uitslag biertest Kassa

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Uitslag biertest Kassa

09 september 2013 om 10:36

Elke week test kassa verschillende producten. Afgelopen zaterdag werd pils getest door vier deskundigen op uiterlijk, geur, smaak en afdronk.

Biertest Kassa
Dommelsch pilsener
Schultenbrau

Pils in Nederland

Pils is, in tegenstelling tot bier wat al eeuwenoud is, nog relatief jong. Deze biersoort werd in de 19de eeuw voor het eerst in Plzen gebrouwen. Het allereerste pils werd gebrouwen door de Duitser Joseff Groll. In 1838 goten de inwoners van het Tsjechische Plzen de hele seizoensproductie aan bier weg op het marktplein. Men wilde een stabiel, helder fris alternatief. Pul met pils

In Nederland is pils nog steeds veruit het meest gedronken bier, ondanks de opkomst van speciaalbieren, radlers en alcoholvrij bier. In 2017 bestond de totale bierconsumptie in Nederland bijvoorbeeld uit 12,1 miljoen hectoliter. Tien miljoen hectoliter hiervan was pils, wat betekent dat zo'n 82% van al het geconsumeerde bier in Nederland van het biertype pils is. 

Pilstest

Vier deskundigen hebben in brouwerij Maximus in Utrecht tien verschillende pilsjes blind getest en beoordeeld op uiterlijk, geur, smaak en afdronk voor het tv programma Kassa. Het testpanel bestond uit bierkeurmeester Paul Kitzen, biersommelier en brouwer Fabian Baartman, Nederlands kampioen biertappen Ton Opgenhaffen en Hans Stalenhoef, bedrijfsleider van speciaal biercafé 't Arendsnest in Amsterdam. Er werden acht pilseners getest die overal in Nederland verkrijgbaar zijn en twee pilsjes die exclusief bij Lidl of Aldi verkrijgbaar zijn. 

Heineken als winnaar uit de test

Heineken is als winnaar uit de test gekomen op basis van het oordeel van de vier deskundigen. Met een 7,6 eindigt Heineken nipt voor Jupiler. Volgens de deskundigen is dit een mooi pils met een goede bittere smaak die lang blijft hangen en uitnodigt tot de volgende slok. Hertog Jan is volgens de mensen thuis het lekkerste biertje met een 7,7, gevolgd door Grolsch (7,2) en Jupiler (6,7).

Lees ook

Heineken pils

Top tien pilseners

1. Heineken (7,6)
2. Jupiler (7,5)
3. Oettinger (6,9)
4. Dommelsch (6,8)
4. Amstel (6,8)
4. Grolsch (6,8)
4. Hertog Jan (6,8)
8. Schultenbrau (5,8)
9. Bavaria (5,4)
10. Brand (5,1)

Bekijk het fragment

In onderstaande fragment zien we de juryleden aan het werk en geeft Alain Schepers uitleg over pils, smaak, beleving en marketing. Wat is jouw favoriete pils? Laat het weten in een reactie onderaan de pagina! 

Heb jij zelf een duidelijke favoriet of wil je de toppers uit deze test wel eens proeven? Pils is vaak in de aanbieding in Nederland, bekijk bijvoorbeeld alle kratten bier in de aanbieding! Wil je juist wel eens iets anders dan pils proberen? Er zijn verschillende bierpakketten te koop waar allerlei verschillende bierstijlen inzitten. Zo ontdek je gemakkelijk verschillende soorten bier. 

Kratten bier in de aanbieding

Cookie instellingen