Alken-Maes Brouwerij

Gegevens brouwerij
Land
Provincie
Locatie brouwerij
Waarloosveld 10
Postcode
2550
Plaats
Actieve brouwerij
Ja (31 jaar actief)
Opgericht in
1988
Overgenomen door
Voorzieningen
Proeflokaal
Restaurant
Rondleiding
Ketels te huur
Winkel

Biermerken van Alken-Maes Brouwerij

Alken-Maes Brouwerij in het nieuws

Grimbergen krijgt weer een eigen brouwerij

Brouwerij De Halve Maan brengt Brugs Tarwebier terug naar Brugge

Grimbergen Abdij krijgt een microbrouwerij

Achtergrond informatie

Geen brouwerij in Belgiè heeft zo een boeiende en verrassende geschiedenis als Alken-Maes. Het bedrijf dat ooit ontsproot uit twee dorpsbrouwerijen, trad het nieuwe millennium in als onderdeel van de op een na grootste brouwersgroep van Europa.
Terwijl steenbakker Egied Maes in 1880 in Waarloos een brouwerij kocht om die nieuw leven in te blazen, begon Arthur Boes zo’n 100 km verderop een brouwerij in Limburg. Hoewel heel wat brouwerijen het tijdens en na de Eerste Wereldoorlog moeilijk krijgen, wisten de brouwerijen van Alken en Waarloos zich echter door kwaliteitstechnische inventiviteit goed staande te houden.

Ook in Franse handen
Maes uit Waarloos, al in franse handen van Kronenbourg, brengt ook de Waalse Brasserie Union uit Jumet mee, alwaar de populaire Grimbergen-abdijbieren worden gebrouwen. In 1988 gaan Alken-Kronenbourg, van de Franse voedingsgroep BSN (Boussois-Souchon-Neuvesel), en Maes hun Belgische belangen samenvoegen in de nieuwe holding, Brouwerijen Alken-Maes. Twee lambikbrouwerijen komen de Alken-Maesgroep versterken, te weten Mort Subite uit Kobbegem en Eylenbosch uit Schepdaal. Omdat twee merknamen voor hetzelfde marktsegmente te veel is wordt er gekozen Mort Subite als merknaam voor de lambikbieren. In 1989 kreeg de brouwerij in Londen de Gouden Medaille (Monde Sélection) voor kwaliteit.

Laatste der Maes uit het bedrijf
In 1993, na 113 jaar, kwam er een einde aan de invloed van de familie Maes binnen het bedrijf. Toen verkocht namelijk Theo Maes zijn aandeel van 25% aan BSN, meteen de grootste aandeelhouder met 85%.

Nog meer overnames/verhuizingen
Het witbier Brugs verhuist van de Brugse Brouwerij de Gouden Boom (inmiddels gesloten) naar Alken-Maes. In juni 2000 neemt Scottish & Newcastle, de brouwgroep van het Britse Scottish Courage, Alken-Maes en Kronenbourg over van Danone. In 2002 koopt Alken-Maes dan weer brouwerij Louwaege uit Kortemark, vooral bekent van het uitstekende Hapkin. Tegelijkertijd kondigt de groep aan de brouwerijen in Waarloos en Louwaege te sluiten terwijl de merknaam en het bier Hapkin blijft. Ook wordt in 2007 de brouwerij in Jumet gesloten. Hierdoor worden de productie van hoge- en lagegistingsbieren wordt in Alken geconcentreerd en de spontane gisting in Kobbegem.
Brouwerijen Alken-Maes stop vanaf 31 maart 2003 de activiteiten in Waarloos. De productie verhuist naar Alken. In Waarloos komt een nieuw gebouw waarin een distributiecentrum en de administratieve hoofdzetel wordt gevestigd.

Weer in andere handen
In 2008 wordt S&N overgenomen door Heineken en het Deense Carlsberg Group, voor een bedrag van € 10,4 miljard, die de inboedel verdelen. De Belgische onderdelen gaan naar Heineken. Omdat Heineken via zijn brouwerij in Opwijk reeds in bezit is van de Affligem-abdijbieren, gaat het merk Grimbergen naar Carlsberg Group, maar wordt het wel door Heineken in België gebrouwen.
Uiteraard blijft de Cristal. In 2008 wordt er gelegenheid van zijn tachtigste verjaardag de Cristal 1928 met een iets hogere densiteit dan de gewone Cristal gebrouwen. De Maes Pils krijgt van Heineken een nieuwe receptuur, die het bier een opwaartse trend moet verlenen.
De productie van bieren gebeurt thans in Alken en Kobbegem, de hoofdzetel is gevestigd in Waarloos.

Vestiging Alken
Adres: Stationstraat 2
Postcode+Plaats: 3570 Alken
Telefoon: 011 - 59 03 00
Fax: 011 - 59 03 01
Oprichting: 1881
Bezoeken: Nee
Productie: 1.450.000 hl
Productie van: pils op fles en vaten, afvullijnen voor speciale bieren, alcoholvrije en tafelbieren

Vestiging Opwijk
Adres: Ringlaan 18
Postcode+Plaats: 1745 Opwijk (Vlaams Brabant)
Telefoon: 051 30 90 11
Fax: 052 35 83 57
Oprichting: 1935

Vestiging Kobbegem
Adres: Lierput 1
Postcode+Plaats: 1730 Kobbegem
Telefoon: 02 - 454 11 11
Fax: 02 - 452 43 10
Oprichting: 1721
Productie: 60.000 hl
Productie van: gueuze en vruchtenbieren

In 2011 neemt Alken-Maes de rechten over van Jet Import om het biermerk Desperados op de Belgische markt te verdelen. Het wordt door de Heineken-groep gebrouwen in Frankrijk en Polen. Desparados is het zesde keurmerk van Alken-Maes naast Maes Pils, Cristal, Affligem, Grimbergen en Mort Subite.
 

Heb je aanvullende informatie over deze brouwerij of een interessante foto, contact ons.

Locatie brouwerij


Reactie plaatsen

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.

Overnames

? : Bierbrouwerij Mort Subite (BEL)
2002: Bierbrouwerij Louwaege (BEL)