Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Kölsch | Bierstijl met een oorsprong in Keulen

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Kölsch bier

Kölsch is een bierstijl die is ontstaan in het Duitse Keulen. Deze biersoort heeft veel weg van pils, alleen is Kölsch een bovengistend bier in tegenstelling tot pils dat ondergistend is.

Kölsch bier
Hertog Jan Het Weerzien bier op de bar in de horeca
naeckte brouwers kolz header

Kölsch bier mag officieel alleen uit Keulen komen. Het is een gefilterde variant op wit- of blondbier en de naam is beschermd. De naam is beschermd door een convenant dat door de brouwers in 1986 werd getekend. Hierin werd afgesproken dat alleen brouwerijen die zicht hadden op de Dom van Keulen het bier mochten brouwen. De EU heeft de bierstijl in 1997 erkend als regionale specialiteit. Door verhuizingen en overnames van de bestaande brouwerijen is de regel over het uitzicht op de Dom niet meer bindend, maar het aantal officieel erkende Kölsch brouwerijen is zeer beperkt. Als je in Keulen bent zul je niet ontkomen aan dit bier. Traditiegetrouw hebben cafés het op de tap uit houten vaten. 

Kölsch eigenschappen

Kölsch wordt bovengistend gebrouwen, maar door de koude lagering is het toch een crisp en clean bier dat verfrissend is. Het bier heeft een blonde kleur met een romige witte schuimkraag. De geur is vrij neutraal met licht hoppige en fruitige accenten. Dit frisse, lichtzoete en lichtbittere bier is rijk aan koolzuur en kent een droge afdronk. Kölsch bieren worden volgens het Reinheitsgebot gebrouwen.

Cookie instellingen