De Naeckte Brouwers

Gegevens brouwerij
Provincie
Locatie brouwerij
Weverij 5
Postcode
1185 ZE
Plaats
Actieve brouwerij
Ja (8 jaar actief)
Opgericht in
2011
Bekijk andere vestiging:
Voorzieningen
Proeflokaal
Restaurant
Rondleiding
Ketels te huur
Winkel

Biermerken van De Naeckte Brouwers

De Naeckte Brouwers in het nieuws

Winnaars Dutch Beer Challenge 2019

Tweede brouwerij van Naeckte Brouwers geopend

Winnaars Dutch Beer Challenge 2018

Achtergrond informatie

In 1988 heeft Ab van der Veen met een pan op het fornuis de eerste stappen gezet om thuis bier te brouwen. In 2001 heeft Michel Lagrand zich bij hem aangesloten en is er een start gemaakt om samen bier te brouwen met een zelf nieuw in elkaar geknutselde brouwinstallatie en 30 liter brouwketel met electrische verwarming.

De bieren werden steeds beter en de kring van liefhebbers steeds groter. In 2009 is daarom een nieuwe brouwinstallatie gebouwd met capaciteit tot 90 liter. In de nieuwe installatie hadden we het brouwproces nog beter onder controle, waardoor de groep liefhebbers van onze bieren nog groter werd. Dit heeft ons doen besluiten om in 2011 contact te zoeken met grotere (micro) brouwerijen om onze recepten in het groot te brouwen.

Bij brouwerij Boelens in het Belgische Belsele zijn de brouwers in de gelegenheid gesteld om zelf hun recepten te brouwen in de 500 liter installatie van de kleine brouwzaal aldaar. Naast de enorme kennis die zij opdoen door zelf deze installatie te mogen bedienen, houden zij zo ook zelf de controle over het eindresultaat en blijft het hun eigen bier.

In 2012 gebruikten zij hun eigen installatie alleen nog voor het ontwikkelen en verfijnen van nieuwe en bestaande recepturen. Voor alle grote batches wordt afgereisd naar België.

Brouwinstallaties
30 liter electra ketel:
De kleine installatie (uit 2001) wordt slechts nog af en toe gebruikt voor nieuwe experimentele bierrecepten. Maischen en koken geschied in dezelfde ketel.

Proefinstallatie:
Deze installatie bestaat uit 2 RVS ketels van 110 liter die middels een koperen buizenstelsel en magneetpomp met elkaar zijn verbonden. Door verschillende kranen kunnen de brouwers op verschillende manieren van de ene ketel naar de andere pompen, leidingwater aanvullen of vloeistoffen wegpompen naar bijvoorbeeld kookketel, koeler of vat. De rechter ketel wordt gebruikt voor maischen (in aantal temperatuurstappen verwarmen van het beslag (water en mout). Om goed rendement te halen roeren de brouwers het geheel door met een roerwerk van een kolomboor en zelfgemaakte spiraal welke een subtiele kolk geeft en het beslag rustig laat ronddraaien. Onderin de pan ligt een RVS rooster. Na het maischen wordt de wort weggepompt naar de linkerpan en wordt de bostel gespoeld (mouten welke achterblijven in de rechterpan) met warm water welke ook naar de linker ketel gaat. Het koken geschied in de linkerpan. Voor het snel afkoelen van de hete wort wordt een zelf gemaakte tegenstroomkoeler gebruikt.

De Naeckte Brouwers hopen in 2013 hun eigen micro-brouwerij (10hl) te kunnen starten in Amstelveen. 

Heb je aanvullende informatie over deze brouwerij of een interessante foto, contact ons.

Locatie brouwerij


Reactie plaatsen

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.