De Scheldebrouwerij BV

Gegevens brouwerij
Land
Provincie
Locatie brouwerij
Wenenstraat 7
Plaats
Actieve brouwerij
Ja (25 jaar actief)
Opgericht in
1994
Voorzieningen
Proeflokaal
Restaurant
Rondleiding
Ketels te huur
Winkel

Biermerken van De Scheldebrouwerij BV

De Scheldebrouwerij BV in het nieuws

Brouwerij de Witte Leeuw viert 5-jarig bestaan

PINT Bokbierfestival: Prijswinnaars

Scheldebrouwerij en DrankDozijn lanceren Zwarte Peat bier

Achtergrond informatie

Begin jaren '90 startten hobbyisten in Bergen op Zoom een huisbrouwerijtje. De Scheldebrouwerij was geboren. In 1994 verhuisde die naar 's-Gravenpolder. Technisch en financieel ging het niet bepaald van een leien dakje. De laatste paar jaar klom de brouwerij onder leiding van de broers Ooms uit het dal. Nu verhuist het bedrijf naar Meer in België. Scheldebrouwerij in 's-Gravenpolder verhuist naar Meer.

Oorsprong in Bergen op Zoom

De Scheldebrouwerij heeft zijn oorsprong in Bergen op Zoom en omgeving, waar Jan en Frans Ooms ook vandaan komen. Een paar bierhobbyisten daar brouwden thuis hun eigen ambachtelijk gerstenat. In 1994 huurden ze een deel van een loods in 's-Gravenpolder. Het bier was lekker en vond gretig aftrek. Maar het vroeg alle vrije tijd van de brouwersfamilies en hun kennissen. Aanvankelijk ging bijna alles met de hand, tot het vullen van de flesjes toe. Dat was niet vol te houden, ook financieel niet: de brouwerij kwam regelmatig geld tekort. De broers Ooms raakten erbij betrokken als geldschieters. "Op die manier werden we langzaam maar zeker - en tegen wil en dank - de eigenaars." Het gaat de goede kant op sinds een jaar of twee geleden een nieuwe vulinstallatie en een etiketteermachine werden aangeschaft. Nu zitten er fatsoenlijke etiketten op de flesjes, en nog op de goede plek ook. Alle flesjes zijn even vol en het bier heeft het alcoholpercentage dat op het etiket staat vermeld. Vroeger wilde het aan die zaken wel eens schorten. Jan Ooms: "Het zijn voornamelijk uiterlijkheden, maar die zijn voor in de winkel heel belangrijk. Sinds we dit allemaal goed in de vingers hebben, komt de markt op ons af. Anderen in de bierwereld benaderen ons om voor hen te brouwen, grote afnemers willen ons bier leveren."

Groeit uit zijn jasje

Het gevolg: de brouwerij groeit in 's-Gravenpolder uit zijn jas. De brouwketels daar laten op zich een veel grotere productie toe, maar het lage, onhandige gebouw, ingedeeld in talloze hokjes, staat dat in de weg. Dat maakt ook de productiekosten relatief hoog. En dus gaat de brouwerij verkassen. Ooms: "Er is nog even sprake geweest van een terugkeer naar Bergen op Zoom, maar dat is niet doorgegaan. We werden benaderd door het Bierparadijs, een grote bierhandelaar en -exporteur op bedrijventerrein Meer. Die zei: naast ons staat een grote bedrijfshal leeg, wil je die niet samen met mij huren? Dat is een prima optie. Daar krijgen we de ruimte en de huurprijs ligt stukken lager."

Brewed in Belgium

En het belangrijkste voordeel: vanaf eind maart mag Brewed in Belgium op de flesjes staan - al is het op een steenworp over de grens. Ooms: "We gaan in Meer dezelfde bieren brouwen, met dezelfde mensen. Waarschijnlijk hebben we maar één kracht extra nodig. Maar het helpt enorm wanneer je 'Belgisch bier' op je etiket kunt zetten. Ook op de Belgische markt, want Belgen drinken geen Nederlands bier. En we willen - via het Bierparadijs - meer gaan exporteren naar Engeland, Frankrijk, Japan en Amerika. Ook daar is het een grote pré als je kunt zeggen dat je bier in België is gemaakt."

Kwispelbier

De volgende keer als je naar het café gaat neem je je hond gewoon mee. Gezellig jij aan een speciaalbier met alcohol en de hond aan een speciaalbier zonder alcohol. Eigenaren van een dierenspeciaalzaak kwamen op het idee tijdens een vakantie. Er zijn heel wat smaaktesten aan voorafgegaan maar de hond kan al een aantal jaren aan het Kwispelbier. Er is zelfs een geestige video over gemaakt, klik op lees verder.

Hoe verzin je het zou je denken… geniaal blijkt het in ieder geval wel want het is wereldnieuws geweest en heeft ook diverse prijzen gewonnen.Voor meer informatie kijk ook eens op www.kwispelbier.nl.
 

Heb je aanvullende informatie over deze brouwerij of een interessante foto, contact ons.

Locatie brouwerij


Reactie plaatsen

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.