Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Eisbock

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Eisbock bier

Eisbock bier is een geconcentreerd bier dat ontstaat door water uit het bier te halen door het te laten bevriezen en weer (gedeeltelijk) te ontdooien. Eisbock is van origine een Duitse biersoort.

Drie eisbock bieren
emelisse double trouble tripel header
Kees Cozy Campfire

Eisbock is van origine een Duitse biersoort. Eisbock dankt zijn naam aan het feit dat het bier gekoeld wordt waardoor het water (dat dan veranderd is in ijs) verwijderd kan worden. Hierdoor kan er in het bockbier een veel hoger alcoholpercentage bereikt worden zonder dat het bier minder zuiver wordt.

Normaal gesproken is het met ondergisting niet mogelijk om bier te brouwen met een hoger alcoholpercentage dan 7%. Om bier met een hoger alcoholpercentage te kunnen brouwen moet een deel van het water uit het bier gehaald worden. Tijdens het productieproces van een Eisbock wordt een deel van het water in het bier bevroren en vervolgens verwijderd. Hierdoor stijgt het relatieve gehalte alcohol in het vloeibaar gebleven deel.

Er zijn verschillende verhalen over hoe Eisbock ontstaan is. Een van deze verhalen is dat in 1890 de leerling van een brouwersfamilie uit het Duitse plaatsje Kulmbach in de winter per ongeluk vaten met bockbier buiten liet staan. De volgende morgen was een deel van het water uit het bier bevroren. Als straf moest de brouwersleerling de blokken ijs omgooien en het bier dat binnen in de blokken overgebleven was opdrinken. Maar tot hun verbazing bleek het overgebleven bockbier erg lekker te smaken. 

Bekijk ook eens dit filmpje waar wordt uitgelegd hoe een IJsbock tot stand komt. 

Cookie instellingen