Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Jopen Brouwerij | Bierbrouwerij in Haarlem

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Jopen Bier

Jopen Bier is een bierbrouwerij uit Haarlem (Nederland) die is opgericht in 1992. Deze brouwerij heeft 44 bieren in het assortiment.

Jopen Brouwerij
Jopen logo
Vrouwen met Jopen Bier

Gegevens brouwerij

Voorzieningen brouwerij

 • Ketels te huur

 • Proeflokaal

 • Restaurant

 • Rondleiding

 • Winkel

Biermerken van Jopen Bier


Voeg nu een bier toe van Jopen Bier!
 • Cornelia Blond - Blond - 6,5%

  Cornelia Blond is een zacht zoet blond bier, met duidelijke smaken van fruit en kruidige tonen van korianderzaad.

 • Cornelia Lentebok - Lentebok - 6,5%

  Cornelia Lentebok is een speciaalbier exclusief verkocht bij de Deen supermarkten en gebrouwen door brouwerij Jopen. Het bier bevat 6.5% alcohol. 

 • Cornelis Donker - Quadrupel - 8,5%

  Cornelis is een bier met tonen van karamel, granen en geroosterd brood, een zachte Quadrupel.

 • Cornelis Herfstbok - Herfstbok - 6,5%

  Cornelis Herfstbok heeft een volle, mildzoete smaak.

 • Cornelis IPA - India Pale Ale - 6%

  Cornelis IPA bevat aroma's van fruit en citrus. Deze aroma's maken dit bier lekker verfrissend.

 • Cornelis Tripel - Tripel - 8,5%

  De smaak van deze tripel is zoetig met tonen van snoep, karamel, zoet fruit en een aroma van banaan. De schuimkraag is mooi wit en blijft goed staan mits goed ingeschonken. 

 • Disco Bitch IPA - India Pale Ale - 6%

  Kenmerken van jeneverbes en kinine.

 • Jopen Adriaan Wit - Wit - 5%

  Jopen Adriaan heeft een zachte smaak met frisse en fruitige tonen van sinaasappel.

Niet meer gebrouwen

Toon meer merken

Toon minder merken

Achtergrond informatie

Bierstad Haarlem

Eeuwenlang was Haarlem één van de grootste bierbrouwerssteden van Nederland en de Jopen (grote vaten van 112 liter waarin het bier werd vervoerd) lagen in grote stapels op de kade van het Spaarne te wachten op hun nieuwe eigenaar. Het was vooral de constante kwaliteit die het Haarlemse gruitbier tot ver over de landsgrenzen bekend maakte. Haarlemse Koyt was in de 15e eeuw zelfs het meest gedronken bier van Antwerpen. En dat wilde wat zeggen. Maar aan iedere roem komt een einde. In 1916 sloot de laatste Haarlemse brouwerij haar poorten.

Recepten uit 1407 en 1501

In 1992 is Stichting Haarlems Biergenootschap opgericht met als doelstelling de traditionele bieren van Haarlem opnieuw op de markt te brengen en te promoten. Na twee jaar van onderzoek, mede dankzij de inspanningen van de Universiteit Leuven en brouwer Chris Wisse, bekent van Bierbrouwerij de Halve Maan, waren er twee bruikbare recepten. De recepten stammen uit de Haarlemse stadsarchieven en zijn replica's van het bier omschreven in het "Brouwerskeur" uit 1407 (Koyt) en "Brouwerskeur" uit 1501 (Hoppenbier). In 1995, toen de stad Haarlem haar 750-jarig bestaan vierde werden de bieren gepresenteerd. Het bijzondere aan de bieren is dat ze gebrouwen worden met een mengsel van drie granen; naast gerstemout en tarwemout werd/wordt ook een aanzienlijk deel haver gebruikt.

Jopen BV

In eerste instantie werd gebruik gemaakt van de faciliteiten van Bierbrouwerij de Halve Maan B.V. Toen deze brouwerij eind 1996 te kampen kreeg met financiële problemen verhuisde het bier naar de Trappistenbierbrouwerij De Schaapskooi. Hier nam Chris Wisse ook de roerstok als gastbrouwer ter hand. Sinds december 1996 zijn de commerciële activiteiten van de stichting overgedragen aan Jopen BV. De bieren worden in hoofdzaak in de eigen regio verkocht. Het succes was overweldigend, en al gauw werd duidelijk dat Jopen Bier zich niet zou beperken tot dat ene jubileumbier. Dus moesten er investeerders gevonden worden. En dat gebeurde. Jopen Bier was een feit. Met een heerlijke toekomst in het verschiet. Onder leiding van Michel Ordeman combineren zij hier passie en vakkennis om Jopen Bier rotsvast op de Nederlandse bierkaart te zetten.
 

Grote hoeveelheden uit België

In december 2001 verhuisde de brouwerij naar de R. Peereboomweg 13 achter. Sinds 2001 worden de bieren gebrouwen bij Van Steenberge in het Belgische Ertvelde.

Stoute plannen van Grand Café en brouwerij in kerk

Op vrijdag 18 november 2005 presenteerden wethouder Jur Visser en Michel Ordeman de plannen voor een Grand Café met een huisbrouwerij voor de Jopenbieren. Eind 2005 werd bekend dat het Jopenbier terug zou keren naar de stad waar het vandaan komt. De Wijnkerk op het voormalige Raakscomplex wordt omgebouwd tot Grand Café en brouwerij. Het is de bedoeling dat bezoekers het gehele proces van de brouwerij kunnen volgen. De Wijnkerk stond op de nominatie om te worden gesloopt, maar toen directeur Michel Ordeman van Jopen opperde om daar een Grand Café te vestigen ging de gemeente overstag.

Overdracht

Lees ook

Donderdag 23 februari 2006 is de Vestekerk (ook bekend als Jacobskerk, Wijnkerk en Artellkerk) door de gemeente Haarlem aan de brouwerij overgedragen. Na de overdracht is de brouwerij met buurtbewoners van de kerk op bezoek geweest bij collega Brouwerij de Prael in Amsterdam. Daar hebben de omwonende uitleg gekregen over het brouwproces en inzicht gekregen in de schaalgrootte van een microbrouwerij. De rest van 2006 werd gebruikt voor het selecteren van leveranciers en het vergunningentraject. 2007 zal het jaar zijn van de verbouwingswerkzaamheden, hetgeen betekent dat de planning is dat de brouwerij begin 2008 kan worden geopend. Op de nieuwe locatie zal een nieuwe brouwinstallatie worden geplaatst met een capaciteit van 10 hl.

Palenpest

De nieuwe brouwerij van Jopen in de voormalige Vestekerk in het Raaksgebied zal pas volgend jaar maart of april haar deuren kunnen openen. "Er moet meer gebeuren dan we hadden gedacht", zegt directeur Michel Ordeman. "We hebben te maken met twee behoorlijke tegenvallers. De funderingspalen blijken na onderzoek aangetast door palenpest, de fundering zal moeten worden hersteld. Daarnaast moeten we ook het complete dak vervangen. Dat gaat ons aardig wat tijd en geld kosten. De opening van de Jopenkerk zal daarom dit jaar niet meer lukken. De aannemer heeft een inschatting gemaakt en denkt dat het ergens in maart of april 2010 gaat worden."
 

Nederlands eerste brouwerij in een kerk open

Na jaren van voorbereiding is het nieuwe onderkomen van Bierbrouwerij Jopen, de Jabcobskerk in Haarlem, op woensdag 8 december 2010 officieel in gebruik genomen. In de kerk is niet alleen de brouwerij gevestigd; er is ook een brouwerijcafé en -restaurant, met direct zicht op het brouwproces. Circa twaalfhonderd genodigden waren, verdeeld over drie dagen, in de volledig gerenoveerde kerk aanwezig om de openingshandeling mee te maken. Op de sfeervolle muziek van twee operazangeressen schoven zwarte doeken rondom de koperen brouwketels opzij, waardoor de brouwinstallatie zichtbaar werd. Directeur Michel Ordeman kondigde trots aan dat er dit jaar nog gebrouwen gaat worden.
 

Witte rook

Het eerste in de Vestekerk gebrouwen Jopenbier wordt Witte Rook een RauchWeizen. Het zal in januari gedronken kunnen worden.Sinds 11 november is in het restaurant proefgedraaid en de eerste reacties zijn laaiend enthousiast. We hebben de basis gelegd voor verdere groei van Jopen, niet alleen als bierbrouwerij, maar met een totaalproduct waar eten en drinken samenkomt, aldus een tevreden Ordeman. Door mensen belevenisgastronomie te bieden in een werkende brouwerij, hopen we nog meer Jopenfans te creëren. De kerk is totaal gerenoveerd en heeft een interieur van de hand van de Haarlemse ontwerper Michel Ruijgrok van E.S.T.I.D.A. Ruijgrok voelde zich extra betrokken bij dit project vanwege zijn Haarlemse roots, omdat de eerste gesprekken al zo’n zeven jaar geleden plaatsvonden én omdat hij het een uitdaging vond om in een oude kerk moderne horeca te realiseren. De doelstelling voor het interieur was om het brouwproces zichtbaar te maken voor de bezoekers van de horeca, gebruik te maken van de charme van de oude kerk en de nog aanwezige historische elementen. Ook moest er een modern, eigentijds café-restaurant gecreëerd worden met een uitstraling die past bij de kwaliteit van Jopens speciaalbieren.

Een droom die in vervulling gaat

"Inmiddels werken we in totaal met 10 medewerkers en naar verwachting zal dit na de zomer en zeker tegen de opening van onze brouwerij naar 25 medewerkers toegaan. Een hele spannende tijd aangezien je zo’n grote stap vooruit gaat maken. Momenteel brouwen we 3.000 hectoliter en dit zal al snel naar de 5.000 hectoliter toegroeien. Tot voor kort moesten we altijd keuzes maken aangezien we bij de Proefbrouwerij, waar ons bier nu gebrouwen wordt, toch een beperkte brouwcapaciteit hadden. We kunnen niet wachten om er eindelijk vol tegenaan te gaan en alle nieuwe kansen eindelijk te verzilveren. De laatste jaren zie je dat cafés veel meer speciaalbier kranen krijgen en ook het bier uit de regio willen aanbieden. Maandelijks verwelkomen we 10 nieuwe klanten en ieder jaar groeide we met 15 tot 20%. Met de uitbreiding kunnen we in 2010 zelfs een echte klapper gaan maken. Het wordt een historisch jaar voor ons. Al is het alleen al omdat we na zeven jaar hard werken aan de kerk eindelijk onze brouwerij kunnen openen. Dat is werkelijk een droom die voor ons in vervulling gaat!"

En nieuwe bieren?

"Uiteraard kijken we continu naar ons assortiment en zorgen we dat we onderscheidend blijven. Geen bier mag lijken op dat van een ander. Onze kracht is het brouwen van authentieke bierrecepten met een verhaal. Deze vind je in de historische archieven van Haarlem. Dat kan haast niet anders dan een uniek bier zijn waarvan geen kopie op de markt verkrijgbaar is. Mooie voorbeelden van oude recepten zijn de Jopen Koyt en het Jopen Hoppenbier. Als er een mooi oud recept uit het archief naar voren komt dan gaan we zeker overwegen het te brouwen."

De biermarkt van de toekomst?

"Je ziet duidelijk een verschuiving in de markt van pils naar speciaalbier. Daarbij hoop ik dat we als markt zoveel mogelijk open werken en samenwerken. Allemaal om het product bier veel verder te brengen en te zorgen dat we niet teveel me-too producten op de markt krijgen. Diverse biercritici wimpelen daarbij brouwers die geen eigen brouwerij hebben af. Onbegrijpelijk vinden wij dat. Een van de beste bieren ter wereld, Pannepot, is afkomstig van de Struise Brouwers die ook een brouwerij huren. Het moet niet meer uitmaken of je een huurbrouwerij hebt of een eigen brouwerij. De kwaliteit moet opperbest zijn. En dat kan bij een eigen brouwerij ook goed fout zitten. Naast de afzetgroei van speciaalbier in cafés ligt er de komende jaren nog een mooie uitdaging om de inkopers van het grootwinkelbedrijf aan de hand te nemen. Zij zijn nog erg ouderwets in het assortiment speciaalbier en kunnen veel betekenen in de bierpromotie van de lokale en regionale bieren."
 

Jullie kijken uit naar"¦..

"De opening van de brouwerij in Haarlem. Het is heerlijk als je eigen bier echt thuiskomt. We zijn zeven jaar geleden met deze droom begonnen, 4,5 jaar geleden kochten we de kerk. Vervolgens hebben we jaren nodig gehad om het bestemmingsplan aan te passen en de kerk tot brouwerij te kunnen verbouwen. De weg was niet makkelijk. We durven te stellen dat onze brouwerij aan dezelfde strenge regels en eisen voldoet als de grote brouwjongens Grolsch en Heineken. We hebben er altijd in geloofd en daarom is het zo mooi dat we op 11 november de sleutel kunnen omdraaien en de geur van ons eigen bier zo dichtbij kunnen ruiken!"

Jopen Bier in het nieuws

Producten van Jopen Bier