Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bockbier - Evenementen, biermerken, nieuws, aanbiedingen bokbier

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Als we het over bockbier hebben, dan hebben we het vaak over Herfstbock.  Herfstbock is een seizoensbier wat vanzelfsprekend in de herfst wordt verkocht. De tegenhanger van de Herfstbock is de Lentebock die alleen in de lente wordt verkocht. Over het ontstaan van het bier zijn verschillende theorieën waarin verband wordt gelegd met een bok. 

Geschiedenis

Het zou te maken kunnen hebben met de Germaanse god Donar die op een bokkenwagen langs \"\"de hemel rijdt, en tegelijkertijd de vruchtbaarheid symboliseert. De nieuwe gerst- of tarweoogst werd gevierd met het zojuist bereide nieuwe bier: bockbier. De tarwe of gerst wordt eind van de zomer geoogst en kon na bewerking worden gebruikt om de eerste brouw van dat seizoen te brouwen. Ondertussen is het dan herfst en dus de 'herfst'-bok.

Het verhaal wat het meest logische is en wat je het vaakst hoort over het onstaan van bockbier gaat terug in de 17e eeuw in Beieren (Duitsland). Het bier zou een verbastering zijn van Einbecker Bier. "Einbecker Bier" werd op z'n Beiers als "Ainpöckisch Bier" uitgesproken, verkort "Ainpöck" en ten slotte vroeg men in het gewone spraakgebruik om "Ein Bock". Met een bok heeft de naam dus niets te maken, maar op etiketten wordt wel vaak een bok afgebeeld.

Bockbier schenken\"\"

Bockbier wordt op een iets hogere temperatuur geserveerd dan een pils. Dit wordt gedaan om de smaak beter tot zijn recht te laten komen.
Pils wordt in rechte glazen geserveerd zoals een fluitje, maar bij bockbier gaat dat net even anders. Bockbier wordt namelijk in een tulpglas of een bokaal glas geschonken. De vorm van zo'n glas zorgt er ook voor dat de smaak beter tot zijn recht komt.

Schrijfwijze

In Duitsland wordt bockbier vaak geschreven met ck, maar de Nederlandse biermerken zijn vaak met een k. Wat is de juiste spelling? Bokbier of Bockbier?