Bokbier of Bockbier is een sterk seizoensbier. Bokbier komt oorspronkelijk uit Duitsland en het is ontstaan aan het begin van de 17e eeuw.
Bokbier of bockbier (naar het Duits: Bockbier) is een sterk seizoensbier. Bokbier komt oorspronkelijk uit Duitsland en het is ontstaan aan het begin van de 17e eeuw. Oorspronkelijk zijn bokbieren ondergistend, maar de laatste jaren zijn er in Nederland meer en meer bovengistende bokbieren op de markt gekomen.
Normaal gesproken worden er twee bokbieren uitgegeven. Eentje vlak na het begin van de vastentijd en die loopt tot en met eind mei. Dit is de zogeheten ''Lentebok''. In de eerste week van oktober komt de andere op de markt, de herfstbok.. Dit is een donker rood bier wat vaak een hoger alcohol percentage heeft dan de lentebok.
Achtergrond
Als we het over bockbier hebben, dan hebben we het vaak over Herfstbock. Herfstbock is een seizoensbier dat vanzelfsprekend in de herfst wordt verkocht. De tegenhanger van de Herfstbock is de Lentebock die alleen in de lente wordt verkocht. Over het ontstaan van het bier zijn verschillende theorieën waarin verband wordt gelegd met een bok.
Geschiedenis bokbier
Het ontstaan van bokbier zou te maken kunnen hebben met de Germaanse god Donar die op een bokkenwagen langs de hemel rijdt, en tegelijkertijd de vruchtbaarheid symboliseert. De nieuwe gerst- of tarweoogst werd gevierd met het zojuist bereide nieuwe bier: bockbier. De tarwe of gerst wordt eind van de zomer geoogst en kon na bewerking worden gebruikt om de eerste brouw van dat seizoen te brouwen. Ondertussen is het dan herfst en dus de 'herfst'-bok.
Het verhaal wat het meest logische is en wat je het vaakst hoort over het onstaan van bockbier gaat terug in de 17e eeuw in Beieren (Duitsland). Het bier zou een verbastering zijn van Einbecker Bier. "Einbecker Bier" werd op z'n Beiers als "Ainpöckisch Bier" uitgesproken, verkort "Ainpöck" en ten slotte vroeg men in het gewone spraakgebruik om "Ein Bock". Met een bok heeft de naam dus niets te maken, maar op etiketten wordt wel vaak een bok afgebeeld.
Bockbier schenken
Bockbier wordt op een iets hogere temperatuur geserveerd dan een pils. Dit wordt gedaan om de smaak beter tot zijn recht te laten komen.
Pils wordt in rechte glazen geserveerd zoals een fluitje, maar bij bockbier gaat dat net even anders. Bockbier wordt namelijk in een tulpglas of een bokaal glas geschonken. De vorm van zo'n glas zorgt er ook voor dat de smaak beter tot zijn recht komt.
Schrijfwijze
In Duitsland wordt bockbier vaak geschreven met ck, maar de Nederlandse biermerken zijn vaak met een k. Wat is de juiste spelling? Bokbier of Bockbier?
Bock het hele jaar door?
In Nederland associëren we bockbier dus vooral met de herfst of de lente, maar de Duitsers brouwen hun bock het hele jaar door. De tarwe bockbieren (of Weizenbock) zijn juist licht van kleur, hebben de kenmerken van tarwebieren, maar zijn vaak nog rijker van smaak mede door het hogere alcoholgehalte.
Lupulus Bock heeft een vrij moutige smaak, maar hij is mooi in balans door de bitterheid die dit bokbier bevat. Het mooie aan dit bier is dat het een lange nasmaak heeft, waardoor je snel geneigd bent om een volgende slok te nemen!
Lahnsteiner Schneebock was in eerste instantie bedoeld als Eisbock bier, door productie technische redenen was het niet mogelijk hieraan te voldoen en werd de naam 'Eis' vervangen door 'Schnee'. In Duitsland is het bier het hele seizoen te krijgen, maar met name in de winter is het zeer in trek.
Budels Herfstbock heeft een stevige robuuste moutsmaak met een tint van donkere chocolade en heeft een bittere afdronk. Het bier is goed te combineren met chocolademousse.
Bokkige Theodorus van Sallands Landbier is een karaktervol bokbier. Een bier dat je de kou van buiten laat vergeten en je hart verwarmt. Met zijn 7,5% is hij een stevige jongen, deze Theodorus. Maar wel eentje met een zacht karakter. Gebrouwen van Sallands water, gerstemout, hop en gist.
Blauwe Bock heeft een uitgesproken smaakprofiel met een kruidige neus en een licht bittere afdronk. De hogere hopgift zorgt voor een karaktervolle smaak die perfect in balans is met de moutige tonen. Dit speciaalbier biedt een rijke en complexe ervaring, ideaal voor liefhebbers van bockbier. Het bier is bewust niet zoet gemaakt, wat het onderscheidt van andere bockbieren.
Bock Brulee heeft een rijke mix van gebrande moutsoorten en de smaak van gebrande karamel. Het is een romig bier met tonen van chocolade die niet overheersen, en je proeft ook iets fruitigs.
Brouwerij 't IJ maakt in 2025 een belangrijke duurzame sprong en stapt volledig over op herbruikbare verpakkingen. Vanaf nu zijn alle bieren, zoals IJwit, Zatte Tripel en IJbok, enkel nog verkrijgbaar in statiegeldflessen, -blikken of -fusten.
Het 'Beste bier van Nederland 2023' is gisteren bekendgemaakt in de Grote Kerk in Den Haag. Tijdens de negende editie van de Dutch Beer Challenge vielen in totaal 91 bieren in de prijzen.
'Het beste Bier van Nederland 2024' is gisteren bekendgemaakt! Tijdens de tiende editie van de Dutch Beer Challenge vielen 91 bieren in de prijzen en werd voor het eerst een pils verkozen tot 'Het Beste Bier van Nederland'.
Unwrapp is een online bierwinkel die bierpakketten verkoopt met onbekende bieren erin. Het idee is dat je blind gaat proeven en zodoende je smaak ontdekt.
Bier is een drank die veel variatie kent. Om het voor de bierliefhebber wat gemakkelijker te maken, zijn er er smaakprofielen van bier opgesteld. In dit blog nemen we je mee langs de verschillende smaakprofielen van bier.
Vlaanderen staat bekend om zijn heerlijke bieren en en heeft ook een paar klassieke gerechten waar wij wel warm voor lopen. Een van die klassiekers is de Vlaamse Stoof met Friet en die hebben we gemaakt met als belangrijk ingrediënt Westvleteren XII.