Bokbier of Bockbier is een sterk seizoensbier. Bokbier komt oorspronkelijk uit Duitsland en het is ontstaan aan het begin van de 17e eeuw.
Bokbier of bockbier (naar het Duits: Bockbier) is een sterk seizoensbier. Bokbier komt oorspronkelijk uit Duitsland en het is ontstaan aan het begin van de 17e eeuw. Oorspronkelijk zijn bokbieren ondergistend, maar de laatste jaren zijn er in Nederland meer en meer bovengistende bokbieren op de markt gekomen.
Normaal gesproken worden er twee bokbieren uitgegeven. Eentje vlak na het begin van de vastentijd en die loopt tot en met eind mei. Dit is de zogeheten ''Lentebok''. In de eerste week van oktober komt de andere op de markt, de herfstbok.. Dit is een donker rood bier wat vaak een hoger alcohol percentage heeft dan de lentebok.
Achtergrond
Als we het over bockbier hebben, dan hebben we het vaak over Herfstbock. Herfstbock is een seizoensbier dat vanzelfsprekend in de herfst wordt verkocht. De tegenhanger van de Herfstbock is de Lentebock die alleen in de lente wordt verkocht. Over het ontstaan van het bier zijn verschillende theorieën waarin verband wordt gelegd met een bok.
Geschiedenis bokbier
Het ontstaan van bokbier zou te maken kunnen hebben met de Germaanse god Donar die op een bokkenwagen langs de hemel rijdt, en tegelijkertijd de vruchtbaarheid symboliseert. De nieuwe gerst- of tarweoogst werd gevierd met het zojuist bereide nieuwe bier: bockbier. De tarwe of gerst wordt eind van de zomer geoogst en kon na bewerking worden gebruikt om de eerste brouw van dat seizoen te brouwen. Ondertussen is het dan herfst en dus de 'herfst'-bok.
Het verhaal wat het meest logische is en wat je het vaakst hoort over het onstaan van bockbier gaat terug in de 17e eeuw in Beieren (Duitsland). Het bier zou een verbastering zijn van Einbecker Bier. "Einbecker Bier" werd op z'n Beiers als "Ainpöckisch Bier" uitgesproken, verkort "Ainpöck" en ten slotte vroeg men in het gewone spraakgebruik om "Ein Bock". Met een bok heeft de naam dus niets te maken, maar op etiketten wordt wel vaak een bok afgebeeld.
Bockbier schenken
Bockbier wordt op een iets hogere temperatuur geserveerd dan een pils. Dit wordt gedaan om de smaak beter tot zijn recht te laten komen.
Pils wordt in rechte glazen geserveerd zoals een fluitje, maar bij bockbier gaat dat net even anders. Bockbier wordt namelijk in een tulpglas of een bokaal glas geschonken. De vorm van zo'n glas zorgt er ook voor dat de smaak beter tot zijn recht komt.
Schrijfwijze
In Duitsland wordt bockbier vaak geschreven met ck, maar de Nederlandse biermerken zijn vaak met een k. Wat is de juiste spelling? Bokbier of Bockbier?
Bock het hele jaar door?
In Nederland associëren we bockbier dus vooral met de herfst of de lente, maar de Duitsers brouwen hun bock het hele jaar door. De tarwe bockbieren (of Weizenbock) zijn juist licht van kleur, hebben de kenmerken van tarwebieren, maar zijn vaak nog rijker van smaak mede door het hogere alcoholgehalte.
Lombok heeft een lekkere bijzondere smaak. Dit bier heeft tonen van bruine suiker, caramel en koffie. Wat deze herfstbok zo bijzonder maakt is de lombok peper die je proeft, geeft een pittige en warme afdronk.
Stadshaven Bock Rammer heeft een rijke en volle smaak met duidelijke karameltonen en een zoete ondertoon. De warme karameltonen worden aangevuld met een subtiele bitterheid die zorgt voor een perfecte balans.
Kolleke Bock heeft een complexe smaak met tonen van hout en geroosterde mout. De karameltonen en het rood fruit geven het bier een zoete en fruitige afdronk. Het bier heeft een volle body en een licht bittere nasmaak, wat zorgt voor een gebalanceerde en aangename drinkervaring. De rijke smaak maakt het een perfect bier voor de herfst en winter.
Het allereerste bockbier van brouwerij Sint Juttemis past uitstekend binnen de Nederlandse bockbiertraditie. Het bier heeft een lichte moutigheid die mooi in balans is met de subtiele hopbitterheid en een zachtdroge afdronk.
De Balcones Imperial Doppelbock combineert eikenhout met rijke tonen van rozijnen, pruimen en zoethout, aangevuld door karamelachtige accenten van gebrande suiker. De medium-lage body maakt het bier toegankelijk, terwijl de droge, licht zoete en fruitige afdronk zorgt voor een gebalanceerde finish.
De smaak van Emelisse's Freeze Distilled & Eisbock is rijk en vol, met tonen van kaneel, vanille en een vleugje cacao. Een kenmerkend zacht en typisch alcoholverwarmend mondgevoel overheerst in deze nieuwe variant, waarna een subtiele peperige tinteling dit mondgevoel uiteindelijk naar de achtergrond verdringt.
De smaak van Einbeck Bock is rijk en moutig, met een subtiel zoethoutachtige en kruidige afdronk. Er is een lichte bitterheid en een hint van karamel en fruit.
Jopen Bier brouwt voor het 3e jaar op rij het lekkerste bokbier van Nederland! Op zaterdag 12 oktober 2024 werd Jopen Bokbier tijdens een blindproeverij tot het lekkerste Bokbier van Nederland verkozen.
Bird Brewery heeft een leuke actie bedacht in het kader van 'Badeenddag'. Je kunt een badeend komen ruilen voor een 'Nog Eendje' bier van de brouwerij.
Unwrapp is een online bierwinkel die bierpakketten verkoopt met onbekende bieren erin. Het idee is dat je blind gaat proeven en zodoende je smaak ontdekt.
Bier is een drank die veel variatie kent. Om het voor de bierliefhebber wat gemakkelijker te maken, zijn er er smaakprofielen van bier opgesteld. In dit blog nemen we je mee langs de verschillende smaakprofielen van bier.
Vlaanderen staat bekend om zijn heerlijke bieren en en heeft ook een paar klassieke gerechten waar wij wel warm voor lopen. Een van die klassiekers is de Vlaamse Stoof met Friet en die hebben we gemaakt met als belangrijk ingrediënt Westvleteren XII.